Josef Zíma má dnes 89. narozeniny

11. květen 2021

Král české dechovky a princ Radovan, český herec, dabér a zpěvák Josef Zíma je doma a čeká, až bude zase moci ven. Kdyby nebylo koronavirové epidemie, stále by totiž i přes zdravotní problémy vystupoval a putoval po českých a moravských krajích, aby potěšil písní i slovem.

Jeho celoživotním heslem je věta: Nerad se ohlížím dozadu. První úspěchy slavil začátkem 60. let s písněmi Gina, Bílá vrána, Kytička fialek, Zelené pláně, O mamince, Pyšný tulipán a další. Josef Zíma vystudoval Divadelní fakultu AMU v Praze, zpěvu se učil soukromě u profesora Konstantina Karenina, jehož žáky byli i Karel Gott a Milan Chladil. Současně s hereckou kariérou odstartoval také kariéru zpěváka.

Mezi jeho první hity patří píseň Blues pro tebe od Jiřího Suchého. Jozef Zíma měl i vlastní hudební skupinu, vystupoval společně s Karlem Gottem, Waldemarem Matuškou, Evou Pilarovou a dalšími.

Od sedmdesátých let je jeho jméno spojováno především s dechovkou a s pořadem Sejdeme se Vlachovce. Za svůj život získal Josef Zíma se svým příjemným, kultivovaným a pěstěným hlasem schopným vyjádřit mnoho různých nálad a emocí tři Zlaté a jednu Platinovou desku.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.