Jsem naprosto dokonalý, říkával Freddie Mercury

31. březen 2021

Freddie Mercury je stále považován za jednoho z nejvýznamnějších rockových zpěváků v historii. Jeho smrt byla zapříčiněna nemocí AIDS, přičemž veřejně se ke svému onemocnění přiznal až den před svou smrtí

Freddie Mercury se narodil jako Farookh Bulsara na ostrově Zanzibar. Jeho otec byl státním zaměstnancem a často cestoval. Farookh proto střední školu začal studoval v Indii blízko Bombeje a právě tady mu spolužáci začali říkat Freddie. Ještě v Bombaji začal chodit na hodiny klavíru, které pozitivně ovlivní jeho budoucí kariéru. Rodina se v roce 1964 přestěhovala do Británie a Freddie Mercury tak mohl o osm let později stát u zrodu skupiny Queen.

Pokud jste někdy viděli detailnější fotky jeho obličeje, nemohli jste přehlédnout jeho zuby. Bylo to dáno tím, že mu narostly o dva více a proto mu vyčnívaly z pusy. Vždycky si je chtěl nechat vyoperovat, ale bál se, že to může ovlivnit jeho hlas. Nikdy se ale s těmi zuby nesmířil. Říkával: „Jsem naprosto dokonalý. Jediné, co mě na sobě štve, jsou ty moje veverčí zuby!“

Freddie začal v roce 1970 používat jméno Mercury, což byl mytologický božský posel. Na počátku 80. let si nechal narůst knírek, ale oblečky a partnery střídal dál. Kolem roku 1989 se už začalo veřejně spekulovat o Mercuryho špatném zdravotním stavu. Zemřel nakažený virem HIV na zápal plic.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.