K osmdesátým narozeninám Jaroslava Krčka

26. duben 2019

Před několika dny oslavil kulaté osmdesáté narozeniny hudební skladatel a upravovatel Jaroslav Krček. Jeho jméno je nerozlučně spojené také s plzeňským studiem Českého rozhlasu.

Jaroslav Krček pochází z Českých Budějovic, respektive z jejich předměstí, zvaného Čtyři Dvory. Tam chodil do školy a až do svých 14 let netušil, že by se někdy mohl věnovat muzice. Teprve když dostal ve třetí měšťance malou dvouoktávovou harmoniku, začal objevovat krásný svět hudby. Starší bratr Vladimír ho naučil noty, hrát na harmoniku se učil sám a muzice propadl docela.

Jihočeský folklorní soubor Úsvit

Jaroslav Krček byl přijat na českobudějovickou konzervatoř s pedagogickým zaměřením. Hrál na violoncello, ovšem jeho zájem o muziku byl širší - ve vyšších ročnících školy už dirigoval studentský orchestr. V té době začal muzicírovat s folklorním souborem Úsvit, kde poznal několik lidí zapálených pro lidovou píseň: Jindřicha Hovorku, pozdější šéf BROLNu, dnes slavnou herečku Ivu Janžurovou, zpěvačky Zorku Soukupovou a Evu Kubičkovou a další.

Plzeňská folklorní redakce Českého rozhlasu

Aktivity spojené s jihočeským folklorem a osobité hudební úpravy lidových písní dovedly Jaroslava Krčka až ke spolupráci s plzeňským studiem Českého rozhlasu. V Plzni úspěšně působil jako hudební režisér, sbormistr souboru Česká píseň a mnohdy i jako dirigent. Jeho svěží kompoziční nápady v nahrávkách Plzeňského lidového souboru a Malé muziky velice přispěly i k oblibě pořadů Hrají a zpívají Plzeňáci. 22. dubna Jaroslav Krček oslavil osmdesáté narozeniny a ve své hudební práci nepolevuje - stále komponuje, diriguje a vystupuje se svým komorním souborem Muzikou Bohemikou. Přejeme do dalších let vše nejlepší!

autor: Zdeněk Bláha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.