Kácení na Borech u nemocnice vyvolalo zděšení. Stromy ustoupily novým parkovacím místům

30. březen 2023 21:30, aktualizováno

Překvapení a u někoho i zděšení vyvolalo kácení stromů v plzeňské ulici Edvarda Beneše podél fakultní a bývalé vojenské nemocnice. Vzrostlé pajasany žláznaté nechala vykácet radnice centrálního obvodu.

Ulice Edvarda Beneše v Plzni

Městský úřad veřejnost na začátku března informoval, že zde vzniknou desítky parkovacích míst, které doplní přes 30 mladých nových stromů. Než se to stane, jsou na místě jen mohutné pařezy po odstraněných kmenech.

Kácení stromů v ulici Edvarda Beneše kritizoval bývalý náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí a dnes v rámci magistrátu opoziční politik Michal Vozobule. Na svém profilu na síti Facebook zveřejnil fotky čerstvých pařezů a dodal: „Tak hlavně, že tu bude stát víc aut v ulici. Klobouk dolů! Místo, abychom do ulic, které stromy nemají, je doplnili, tak tady je takzvaně obměňujeme. A zúžíme chodník. Jsme nepoučitelní.“ Pod příspěvkem se rozvinula dlouhá diskuze. Někdo kácení chápe, jiní komentující jsou jasně proti a úbytek dřevin odsuzují.

Proč bylo na tomto místě vykáceno přes 20 stromů, vysvětlil starosta centrálního obvodu David Procházka. „Jedná se o dlouho připravovaný projekt k vybudování nových parkovacích míst. Vznikne jich 52. Každý pokácený strom nás opravdu mrzí, ale je třeba vzít v úvahu, že kvalita dřevin nebyla v současné době úplně nejlepší a při každém větším větru byly vidět popadané větve. Nutno podotknout, že o kácení bylo dendrology rozhodnuto už před pěti lety. Na místě každopádně vznikne nová mladá alej, pravděpodobně s jilmy.“

Bylo vykácení nutnost, nebo krycí manévr?

Michal Vozobule má s takovým vysvětlením problém. Uvedl, že argument v podobě nízké kvality stromořadí je spíše výmluvou a vykácení dřevin a jejich nahrazení parkovacími místy je pro zodpovědné subjekty jediný způsob, jak zachránit situaci při zanedbané péči o stromy. Nejde jen o tento konkrétní projekt, takový způsob přemýšlení a plánování je dle něj v dnešní době častý.

Stavbu parkovacích míst a obměnu stromů zajišťuje Správa veřejného statku města Plzně. Někteří z diskutujících na Facebooku zmínili, že právě bývalý náměstek primátora Michal Vozobule měl donedávna činnost Správy ve své gesci. „Správa veřejného statku je příspěvková organizace, která nepracuje jen pro náměstka. Projekt dělala na objednávku de facto městského obvodu a dokončila ho v roce 2019, v té době jsem byl ve funkci čerstvě,“ reagoval Vozobule.

V každém případě jsou staré stromy již vykácené. Nyní bude následovat přeložení sítí, v létě pak má začít stavba parkovacích míst. Spolu s výsadbou nových stromů má být vše hotové do konce letošního roku.

autoři: Lukáš Milota , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio