Kakejcov bude mít novou kapličku

9. září 2019 10:45

V Kakejcově na Rokycansku stála přibližně od 18. století kaplička. V únoru roku 1983 projížděla vesnicí kolona vojáků, která na zasněžené vozovce nezvládla řízení. Poškodila tehdy několik budov včetně kapličky. Obec sakrální stavbu nechala zbourat.

Vesnice před třemi lety uspořádala setkání u příležitosti 400 let od první písemné zmínky o Kakejcově z roku 1616. Při této sešlosti vzešel od místních občanů návrh postavit kapličku novou. „Slyšeli jsme od rodáků, že je škoda, že ta stavba neexistuje. S využitím dotačního programu jsme se do toho pustili,“ řekl starosta Kakejcova Josef Brožík.

Nebyly ale žádné podklady, jen dobové fotky

Vedení obce Kakejcov se snažilo od začátku při stavbě nové kapličky zachovat všechny prvky té staré. Nebyly ale žádné podklady, jen dobové fotky. Zdeněk Vaindl, majitel stavební firmy, která kapličku staví od základů dodává: „Stavba má půdorys 4 x 4 metry, dveře mají tu samou výplň jako původní, vrátila se okna s kruhovým zakončením. Tak, jak to je na fotograficích, tak vypadá i kaplička nová.“

Z původní kapličky zbyla jen soška sv. Anny a zvon z roku 1731. Obojí se do nové stavby vrátí. „Zvon byl celou dobu na obecním úřadě. Momentálně je repasován a bude na kapli v dohledné době vyzvánět,“ doplňuje starosta.

Po 36 letech se místní obyvatelé dočkají. Za necelý měsíc bude stavba dokončena a nová kaplička bude slavnostně otevřena.

autoři: Karolína Sedláková , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio