Kampaň proti krmení zvířat ve výbězích spustil Farmapark u Toma v Ledcích

20. říjen 2022 15:00, aktualizováno

Po otravě poníka spustil Farmapark u Toma v Ledcích kampaň proti krmení zvířat ve výbězích. Chovatelé se stále setkávají s bezohlednými lidmi, kteří zvířatům házejí do ohrad ovoce, zeleninu, zbytky jídla, a dokonce jedovaté rostliny.

Ve Farmaparku u Toma chovají majitelé poníky, které si mohou návštěvníci půjčit na vyjížďky, pomazlit se s nimi, ale hlavně je nesmí nekrmit. Dva návštěvníci totiž před časem natrhali větvičky akátu, které jsou prudce jedovaté a poníky s nimi krmili.

„Na základě toho nám umřel poník Pepina v krutých bolestech. Takže jsme spustili kampaň Za Pepinu, která má osvětlit lidem, že i jedno jablíčko může koně zabít, protože nevíte, kolik toho už ten den snědl, jestli nemá speciální dietu nebo zažívací problémy,“ vysvětlil Tomáš Urbánek, majitel Farmaparku.

Pepinu u výběhu připomíná pomníček se srdcem, její ohlávkou, drobnými dárky a kytičkou. Omluvy od lidí, kteří mají na svědomí život Pepiny, se ve Farmaparku zatím nedočkali.

Do kampaně se zapojily desítky zařízení

Na mnoha místech je nyní možné na výbězích s koňmi a dalšími zvířaty vidět #ZaPepinu. Farmaparku se ozvalo mnoho chovatelů a podobných zařízení, které se potýkají se stejnými problémy, že lidé zvířata ve výbězích bez svolení krmí. Sami tak ve vlastním zájmu informují veřejnost, aby se podobné případy nestávaly a zvířata zbytečně netrpěla a neumírala.

Farmapark musel zpřísnit dohled nad návštěvníky. „Zvířata ve volné přírodě vědí, co za rostliny se mohou vzít, ale lidem důvěřují a vezmou od nich všechno. Lidé neví, co ta zvířata mohou a ublíží jim, třeba i nevědomky," dodal vedoucí ošetřovatel Michal Pavlovský. I po nepříjemné události, která se stala Pepině, ve výbězích Farmaparku znovu chovatelé našli nevhodné krmivo od návštěvníků.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio