Kapr na okurkách dle Zdeňka Krafty
podle Václava Malovického – vlastivědného gastronomického etnografa, spisovatele
Suroviny:
1 kapr
olej nebo sádlo
sklenička sterilovaných sladkokyselých okurek (0,75l)
2 velké cibule
1 šlehačka
sůl, kmín
směs koření na ryby
Příprava:
Kapra naporcujeme na plátky nebo podkovy, osolíme, podle chutí okořeníme a okmínujeme.
Pekáč vymažeme sádlem nebo olejem. Cibuli nakrájíme nahrubo. Dno pekáče vyložíme zhruba 1,5 až 2 cm silnou vrstvou cibule. Na cibuli položíme plátky kapra. Kolem plátků vyrovnáme na kolečka nakrájené sladkokyselé okurky. Zasypeme zbylou cibulí, zalijeme šlehačkou a necháme péci. Pečeme zhruba 45 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Až šlehačka začne zlátnout, je pokrm připraven ke konzumaci.
Příloha – brambory na jakýkoli způsob.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka