Karel Černoch, Pavel Žák: Zrcadlo

Ve světě populární hudby se nestává tak často, že by se vystudovaný talentový hudební skladatel stal postupně i uznávaným a vyhledávaným textařem. U nás je takovým géniem Pavel Žák.

Na svém kontě má přes 1300 písňových textů, ale třeba k deseti filmům napsal hudbu. Jeho celoživotní múza ho vedla od jedné profese k druhé. Původně studoval hudbu, konkrétně obory harmonie a skladba na Akademii múzických umění v Praze, kterou absolvoval v roce 1963. Byl hudebním režisérem, rozhlasovým režisérem, scénáristou, dramaturgem a zvukovým režisérem na Světové výstavě 1967 v kanadském Montrealu. Po absolutoriu na AMU začal psát hudbu i texty, přičemž textová tvorba postupně převážila.

V sedmdesátých letech měl problémy s publikováním, jeho pseudonymy byli Pavel Řehák nebo Slepička nebo také u jednoho rozhlasového pořadu Ujo.

Psal texty pro Hanu Zagorovou, například Asi, asi, Diskohrátky, Duhová víla nebo Hej, mistře basů, pro Petra Rezka Když je klukům 15 let nebo Přátelství, kde je autorem i hudby, pro Petra Kotvalda a Stanislava Hložka Holky z naší školky, pro Karla Černocha Ona se brání nebo Zrcadlo, pro Petru Černockou Náklaďák nebo Píseň na pět řádků, pro Hanu Hegerovou Buďto ty anebo já.

Je také autorem básnických sbírek pro děti i dospělé Žákajda a Kalamajky. Pavel Žák byl v roce 2021 oceněn Medailí za zásluhy 1. stupně za přínos v oblasti kultury a umění.

K prvním hitům zpěváka Karla Černocha patří už zmíněná píseň Zrcadlo. Hudbu napsal Karel Černoch, text Pavel Žák.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.