Karel Zich: Paráda

10. červen 2022

Karel Zich by slavil 73. narozeniny. Byl hvězdným sólistou, který uměl stejně dokonale jako rokenrol zazpívat renesanční nebo lidovou písničku. Jiří Tichota se souboru Spirituál Kvintet o něm prohlásil: „Byl to člověk s obrovským hudebním talentem, ale zároveň ideální a nesmírně obětavý kamarád. Všichni jsme od něj dostávali lekce.

Karel Zich byl jedním z nejpilnějších zpěváků na tuzemské hudební scéně. I když intenzivní zájem o hudbu v něm vzbudil klasický rokenrol, zejména skladby Elvise Presleyho, v průběhu své kariéry se nevyhýbal žádnému žánru.

Velkou výhodou pro něho bylo rodinné zázemí, kde muzika byla jednou z nejdůležitějších záležitostí k pocitu spokojeného a smysluplného života. Rodiče i prarodiče byli na domácí hudební scéně skutečnými pojmy. Když člověk hudbou skutečně žije a získá k ní vztah, má pochopení i pro ostatní. Rodiče tak v 50. letech nikdy nebránili Karlovi v poslechu rádia Luxemburg, kde se hrála nová, pro mnohé neznámá hudba. Dokonce si ji často poslechli i se synem. Karel se začal učit na piano, ale brzy ho jako samouka zlákala kytara. Dnes je jasné, že by si zasloužil daleko výraznější aureolu hvězdného zpěváka. Jenže on o nic takového nikdy neusiloval.

Hodně písniček si složil sám, některé i pro jiné zpěváky. Citlivě si vybíral skladby z repertoáru zahraničních hvězd a šťastnou ruku měl i u kolegů, skládajících pro něho texty. Natočil na 50 singlů a 15 alb. Prodal více než milion desek. Jeho hity Máš chuť majoránky, Dům č. 5, Mosty, Za to může rock’n’roll, Sám se svou kytarou nebo Ghetto, jsou dodnes na playlistu většiny našich rádií. Ať už hrál ve Spirituál kvintetu, se skupinou Flop, nebo jako sólista vždycky to byla paráda.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.