Karlovarský chrám Petra a Pavla oslaví 110 let novými zvony

4. červen 2007

Pravoslavný chrám svatých Petra a Pavla v Karlových Varech, kde jeho děkan Nikolaj Liščeňuk nalezl unikátní dokumenty z 19. století, dostane ke 110. výročí vzniku osm nových zvonů. Vyrobili je mistři zvonaři z dílny v ruské Jaroslavli a všechny dohromady váží přes 550 kilogramů. Nahradí staré zvony, které jsou v chrámu od 50. let minulého století.

Původní zvony, které pocházely také z Jaroslavli, daroval karlovarskému chrámu při jeho otevření v roce 1897 car Mikuláš II. Během první světové války byly sejmuty a roztaveny na výrobu zbraní. Nahrazeny byly po druhé světové válce. Ovšem jen čtyřmi nekvalitními zvony s prasklinamiNové zvony, které zaplatili sponzoři z Ruska, budou vysvěceny 17. června v poledne. Už teď jsou však v chrámu vystaveny a největší z nich váží 225 kilogramů.

Při oslavách 110. výročí chrámu může veřejnost vidět i další zajímavosti. Mezi ně patří unikátní historické dokumenty z doby stavby chrámu. Potvrzují, že byl postaven na přímé nařízení Mikuláše II. jako první pravoslavný chrám na území tehdejšího Rakousko-Uherska.

Děkan chrámu Nikolaj Liščeňuk uvedl, že celou řadu dobových dokumentů souvisejících s chrámem objevil skutečně náhodou letos na jaře. Při úklidu v knihovně v suterénu chrámu odšrouboval Liščeňuk dřevěnou desku nad skříní. V prostoru byly naházeny staré noviny a časopisy. Mezi nimi tady kdosi odložil dokumenty, jejichž hodnota je zřejmě nevyčíslitelná. Našla se nařízení cara Mikuláše II. na postavení a vysvěcení chrámu, jídelníček pro slavnostní hostinu nebo telegram cara Alexandra I.

Pravoslavná církev teď chystá publikaci, v níž budou kopie všech objevených listin. Nejdříve vyjde v ruském jazyce, poté patrně i v české mutaci. Část dokumentů bude vystavena ve vestibulu chrámu během červnových oslav. Jejich kopie by mělo dostat od církve i karlovarské muzeum a zabývat se jimi budou odborníci. Trvale uloženy by měly být v Karlových Varech v chrámovém depozitáři. Podle Liščeňuka se mohou stát základem sbírky o historii chrámu svatých Petra a Pavla.

Základní kámen kostela svatých Petra a Pavla byl položen 29. června 1893. První slavnostní vysvěcení chrámu se uskutečnilo 28. května 1897. Stavba byla realizována díky finančním darům a dobrovolným příspěvkům soukromých osob. Kostel měl sloužit k bohoslužbám ruským občanům, kteří přijížděli do lázní na léčení. Tuto funkci plní dodnes.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio