Karlovarský kraj poprvé podpoří dopravce provozující cyklobusy

Karlovarský kraj podpoří v letošním roce rozvoj cykloturistiky v regionu více než 2,6 milionu korun. Část peněz získají dopravci na provoz takzvaných cyklobusů, další peníze potom od kraje dostanou města na vybudování cyklostezek. V případě autobusových dopravců je to letos poprvé, kdy mají šanci peníze na cyklobusy získat.

Největší dopravce v regionu, společnost Autobusy Karlovy Vary, požadovala od kraje příspěvek na cyklobusy už loni. Žádost ale neprošla radou a poté ji neschválilo ani zastupitelstvo. Letos dává kraj pro dopravce k dispozici 200.000 korun, o které mohou žádat. Peníze mohou získat hlavně společnosti provozující linky v rámci základní dopravní obslužnosti. Prostředky jsou určeny například na vleky k přepravě kol nebo úpravy v autobusech. Lze je použít i na pokrytí provozních nákladů spojených s dopravou cykloturistů

cykloturistika

Zatím jediným provozovatelem cyklobusů jsou Autobusy Karlovy Vary. Letos cyklistům nabízejí čtyři linky nazvané Červená, Zelená, Modrá a Černá. Červená míří z Chebu přes Sokolov a Karlovy Vary do Krušných hor. Zelená linka vyjíždí z Karlových Varů a přes Sokolov projede Slavkovským lesem. Modrá linka je vedena přes Toužimsko a Bochovsko a Černá směřuje z Chebu a Františkových Lázní do Německa. Cyklisté platí obvyklé jízdné a za kolo zaplatí 15 korun.

Kromě podpory cyklodopravy chce kraj přispívat také obcím na výstavbu cyklostezek. Jednu z první větších dotací dostanou letos Cheb, Karlovy Vary a Loket. Celkem půjde o částku kolem 2,4 milionu korun. Jak řekl náměstek hejtmana Jan Zborník , tato města už postavila určité trasy cyklostezek, které jsou součástí velkého projektu na výstavbu páteřní cyklotrasy podél Ohře a nyní od kraje dostanou zpětně půlku z investovaných peněz.

cyklisti
autoři: ČTK , Směna ČRo Plzeň
Spustit audio