Karlovarský kraj trpí odlivem obyvatel, teď se je snaží lákat zpět na společných setkáních

22. červen 2024 12:30

Přes tisíc lidí ročně se v průměru odstěhuje z Karlovarského kraje. Nejčastěji míří do Prahy nebo do Plzně. Protože tak kraji obyvatel ubývá, rozhodl se je lákat zpět. Ve zmíněných městech pro lidi, co odešli, uspořádal setkání.

V Karlovarském kraji ubývá počet obyvatel. V průměru ho opustí 1 247 lidí ročně. Lidé se nejčastěji stěhují do Prahy a do Plzně. Marketingový tým kraje si spočítal, že pokud to takhle půjde dál, bude kraj v roce 2260 prázdný. Proto padlo rozhodnutí situaci řešit. Ve zmíněných městech pořádá kraj pro své rodáky setkání Karlovarský kraj volá domů, jehož název se inspiroval u slavného filmu s postavičkou E.T.

„Hledáme lidi, kteří z různých důvodů, ale povětšinou kvůli studiu na vysoké škole, odešli z kraje jinam a zůstali na novém místě žít třeba kvůli práci. Takové lidi cíleně označujeme termínem „expat“. Toto slovo představuje člověka, jenž dočasně žije jinde než tam, kde se narodil, z ekonomických důvodů, ale plánuje se vrátit,“ vysvětlil koordinátor návratu lidí do kraje Dominik Jandl.

V Plzni se v prostoru kavárny v DEPO2015 sešlo asi 30 lidí původem z Karlovarského kraje. Organizátoři na akci zmínili data i vlastní příběhy. Podle výzkumu táhne lidi zpět do kraje příroda a levnější bydlení. Bariéry naopak představuje výše platů nebo hledání zaměstnání.

Dle organizátorů iniciativy se částečně daří obyvatele lákat zpět do kraje. Proces návratu nicméně může trvat od několika dní až po 20 let. Další setkání rodáků chystá Karlovarský kraj v Ústí nad Labem.

autoři: Anna Matuštíková , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio