Kašperskohorský betlém složený z figurek místních občanů se rozrůstá

27. prosinec 2019 15:35

V Kašperských Horách na Šumavě zvěčnili řezbáři zdejšího učitele, starostku nebo řezníka coby postavičky v betlému.

Pokud v Kašperských Horách na Šumavě hledáte učitele, starostku nebo řezníka, najdete je všechny na jednom místě. Jsou ze dřeva a stojí jako vyřezaní na radnici ve skříňovém betlému. Už několik let ho tvoří tamní řezbář spolu s truhlářem. Letos do několikametrových jesliček přibyly další figury občanů tohoto města nebo lidí, kteří se nějak zasloužili o jeho slávu a prosperitu. Celkem už jich je tam skoro 250.

V kašperskohorském betlémě najdete i našeho reportéra Lukáše Milotu. Svou figurku tam má prý proto, že tento betlém a město Kašperské Hory proslavil

„My jsme se letos zaměřili na přidání druhého patra, kde přibyla štola Naděje, pak jsme slíbili, že pana Emila Kincla pošleme z hor“, popsal truhlář Jiří Brož to, proč vyřezal postavu místního pamětníka a sportovce. „Vloni byl na rovině, letos jede z kopce za ním je zasněžená krajina a miniaturní lyžaři,“ doplnil.

Řezbáři zvládnou betlém i rozpohybovat

„Pak jsem dělal zvoníka, ponocného a pejska v boudě. Také kytici, kterou dostala paní starostka, když nastala výměna na radnici,“ vyjmenoval truhlář Brož s tím, že vytvořil také postavičky jednoho líného a jednoho pracovitého zedníka. Zvoník má funkční zvonek, ponocný zvedá lampičku a troubí. Nechybí ryby v kádi a vydra.

Řezbář Vladivoj Hrach vytvořil postavičku autora této reportáže, jak zpovídá pana faráře Kulhánka. „Také jsem vyřezal místního pana učitele, to je skvělý pán, který dělal s dětmi letecký modelářství,“ doplnil. Kašperskohorský betlém je přístupný celoročně na místní radnici.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň