Kávový trend. Světle pražená káva vám nabídne komplexnější chuťový zážitek

Chuťovou charakteristiku kávy určuje způsob pražení, nejzákladnějšími vlastnostmi jsou kyselost a hořkost. Poměr je jednoduchý. Čím vyšší stupeň pražení, tím se potlačuje kyselost a vystupuje hořkost a naopak. Jaké chuťové vlastnosti můžete u kávy cítit?

Každý pražič by si měl dávat za cíl hledání rovnováhy mezi různými chuťovými komponenty. Samotný proces některé složky rozkládá, ale zároveň vytváří i nové, které mají za následek vznik aroma a chuti. Stupeň pražení spolu s teplotou udávají, které komponenty se vyzdvihnou, potlačí nebo úplně eliminují. Květinové a ovocné aroma je například specifické pro jemné pražení, zatímco těžké, zemité tóny zaznamenáme u pražení tmavého.

Barva kávy

Hodně lidí si myslí, že káva má hnědou barvu, případně černou. Ale stejně tak jako mají Eskymáci několik desítek slov pro sníh, vidí i pražič spoustu barevných odstínů od světlé skořice po nejhlubší čerň. Aby nebyl za přílišného romantika, obvykle prozaicky mluví o tzv. stupni pražení, který označuje barvu kávy po upražení. Škála barevnosti se pohybuje od skořicové (při světlém pražení) až po černou (při nejtmavším pražení).

Čtěte také

Stupeň pražení významně ovlivňuje výslednou chuť kávy. Čím je pražení světlejší, tím více si káva zachová původních chuťových vlastností. Světle pražená káva tak může nabídnout ovocné, medové, karamelové a další chutě, které se s tmavším pražením postupně ztrácejí. Taková káva je vhodná zejména pro alternativní přípravy kávy. Jak pražení postupuje a káva tmavne, dochází k potlačování jemnějších chuťových nuancí, ale káva naopak získává lepší tělo, což oceníte zejména v espressu.

Chuťovou charakteristiku kávy určuje způsob pražení, nejzákladnějšími vlastnostmi jsou kyselost a hořkost

Pražič kávu nejen praží

Úloha pražiče pouhým upražením kávy nekončí. Schopnost porovnat a vyhodnotit odchylky degustovaných vzorků různých várek značí opravdu zkušeného mistra svého oboru. V případě, že pražič takovými schopnostmi nedisponuje, jsou veškeré technické informace získané v průběhu procesu zbytečné a nevyužité.