Když jsem já byl tenkrát kluk

6. prosinec 2021

Píseň vyšla poprvé v roce 1964. Napsal ji a také ji nazpíval jeden z nejslavnějších francouzských šansoniérů Charles Aznavoure. Jmenuje se Yesterday, When I Was Young, její původní francouzský název znamená Není to tak dávno. Je považována za jeden z největších Aznavourových hitů.

Píseň vypráví o muži, který přemítá o svém životě, vzpomíná, jak promarnil svá mladší léta a teď už nestačí udělat všechno, co si naplánoval, píseň končí slovy „přišel si pro mne čas, abych zaplatil za včerejšek, kdy jsem byl mladý“. Nazpívaly ji mnohé hvězdy světové popmusic. Například Bing Crosby, Dusty Springfield, Julio Iglesias nebo Willie Nelson.

U nás ji Karel Gott svěřil vynikajícímu textaři Zdeňkovi Borovcovi, na kterého po jeho smrti vzpomínal takto: „Znamenal pro mě neuvěřitelný kus mého života. Patřil k absolutní špičce. Byl básníkem romantikem, ale dokonale ovládal i hitový slogan. Proto jsem ho oslovoval ve chvílích, kdy mi opravdu na něčem záleželo. Jeho texty byly zárukou kvality ve všech směrech." A tak se k nám v roce 1971 díky těmto dvěma celebritám české populární hudby dostala píseň, která dojímá dodnes. Jmenuje se Když jsem já byl tenkrát kluk.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.