Když přehřátý pes odmítá pít, může mu pomoci i klystýr

22. červenec 2019

Jak poznáme, že pes má problém s přehřátím? A jaká je v takovém případě první pomoc?

V horkých letních dnech bychom měli dbát především na to, aby u psa přehřátí vůbec nenastalo. To znamená nepřepínat ho, zajistit mu dostatek tekutin, stín, větraný prostor. Nenechávat ho v uzavřeném automobilu. Prevence je nejpodstatnější.

Příznaky přehřátí u psa

Nicméně může se stát, že k přehřátí dojde. Jak se projevuje? Pes zrychleně dýchá, začne mít nepřítomný výraz, přestává reagovat. To jsou první signály, které bychom neměli podceňovat. I když si nejsme úplně jistí, je lepší zareagovat tak, jako kdyby pes přehřátý byl, včasná pomoc je životně důležitá. 

„Pokud stav dospěje až k poruše koordinace pohybu, to už je hodně zle,“ říká veterinární lékař Miroslav Svatoš, „pes potom většinou už ani nechce pít, přestože by pít měl, začne víc slinit. Postupně to může vést ke křečím a ztrátě vědomí.“

První pomoc

Přehřátému psovi chladíme hlavu, břicho a tlapky. Podle veterináře Svatoše ho můžeme mírně chladit vodou i jinde po těle, aby se promáčela srst a kůže a tím se částečně odvedlo teplo. Hlavní je příjem tekutin, pes musí mít vodu na dosah. Jestliže pít nechce, urychleně ho přesuneme k veterináři, který mu dá infuzi a postará se o něj.

Když se k veterináři nedostaneme

Pokud aktuálně nemáme možnost odvézt psa k veterináři, musíme se pokusit zavodnit ho sami a dopravit ho k veterináři až následně. Miroslav Svatoš má u přehřátého psa dobrou zkušenost se zavedením klystýru s chladnou vodou: „Z tlustého střeva se voda vstřebává, takže i tímhle způsobem se podaří organismus zavodnit, voda ho navíc chladí zevnitř. Když se klystýr podává pomalu, voda v psovi i zůstane. V opačném případě z něj vyjede a je horká. Zažil jsem to a řekl bych, že tomu psovi to tenkrát zachránilo život.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio