Ke Stožecké kapli opět vede křížová cesta

9. červenec 2019 14:00

Ke Stožecké kapli na Šumavě po letech zase vede křížová cesta. Na nová zastavení se složili dárci, obrazy namalovala výtvarnice Vladimíra Fridrichová Kunešová z Vimperka.

Celkem čtrnáct nových zastavení s výjevy ukřižování Ježíše Krista lemuje cestu od Českých Žlebů ke Stožecké kapli na Šumavě. Místní tam obnovili křížovou cestu, která zanikla během totality. Jednotlivé obrazy namalovala na plech starou technikou výtvarnice z Vimperka. „Jsme u třetího zastavení, Kristus padá poprvé pod křížem. Je to vylíčení scény, kdy na cestě Jeruzalémem poprvé ztratil síly a padl. Zajímavé jsou postavy těch, kteří ho provázejí, někteří mu pomáhají a jiní ho potom odsuzují,“ vylíčila Vladimíra Fridrichová Kunešová.

Kdysi tady vedly tři křížové cesty, ale za totality zanikly. Teď se povedlo jednu obnovit díky aktivitě místních. „Obrazy byly původně na stromech a to nebylo možné z ekologických důvodů, proto jsou nyní umístěné na dubových křížích, které mají takovou tu typickou stříšku, jako se dělávaly u křížů na šumavských hřbitovech,“ popsala výtvarnice.

Podle staré holandské techniky

Vladimíra Fridrichová Kunešová vytvořila obrazy ve svém ateliéru ve Vimperku. Malovala je na plech starou technikou. „Obrazy jsou hodně namáhané v terénu, protože dochází k velkému střídání teplot, v létě se malba roztahuje, v zimě dochází zase ke smršťování, takže je třeba používat techniku, kterou používali už staří Holanďané. Začíná se od kresby, pak se dávají další podkladové vrstvy. Každý obraz má sedm až osm vrstev, které mají tu dobrou vlastnost, že při zatížení teplotami se po sobě posouvají, takže malba je poměrně odolná i proti poškození,“ vysvětlila.

Práce na celkem čtrnácti výjevech z ukřižování Ježíšek Krista trvala asi rok a půl. Obnovení křížové cesty podpořilo finančními příspěvky několik dárců. Hlavním dárcem byla obec Stožec, někteří sponzoři byli také z německé strany, protože kaple bývá častým cílem německých turistů. Několik rodin přispělo na celou kapličku, přispívaly i firmy a spolky.

Křížová cesta mezi Českými Žleby a Stožeckou kaplí na Šumavě bude vysvěcena 18. srpna. Výtvarnice Vladimíra Fridrichová Kunešová se pak ke svým obrazům bude muset minimálně jednou ročně vracet, aby je vyčistila a znovu nalakovala.

autoři: Andrea Poláková , Michaela Svobodová
Spustit audio