Keks: Víš

7. září 2020

Každý, kdo se zajímá o českou rockovou hudbu, se při zmínce o skupině Keks lehce zasní. Její tvorba je totiž velmi citová, je známá svými rockovými náladami. Má svůj fanklub a objíždí sály po celé republice. Z čistě regionální kapely se stala rockovou legendou.

Keks je česká rocková hudební skupina z Benešova, založená roku 1981. Jejím frontmanem je kytarista Štěpán Kojan, s klávesistou Petrem Dudíkem jsou jejími zakladateli a výhradními autory písní. Keks má poměrně stálé složení, časem se jen několikrát vystřídal bubeník a baskytarista. V začátcích byla kapela silně ovlivněna kapelami jako Deep Purple, Sweet nebo Slade. Zprvu hráli pouze v okolí Benešova, v průběhu let se jejich působnost rozšířila a dnes vystupují po celém Česku na tanečních zábavách i festivalech, jako je Votvírák, Sázavafest, Benátská noc a další.

V průběhu kariéry Keks natočil několik videoklipů a vystupoval mimo jiné jako host kapely Smokie na jejich českém turné nebo jako předkapela zpěvačky Suzi Quatro. Skupina zatím vydala devět desek. Na její koncerty jezdí početný fanklub ze všech částí republiky. Keks je už rockovou legendou, která dokáže svou melodičností a hlavně poetičností textů oslovit posluchače všech generací.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.