Ken Hensley

Ani se tomu nechce věřit: klávesista a kytarista skupiny Uriah Heep Ken Hensley slaví dnes své 75. narozeniny. Muž, jehož hlas zná celý svět z písně Lady In Black, hymnické oslavy boje proti zlu. Víte, že si svůj život budoucí rockové hvězdy naplánoval už v dětství?

Možná, že jste tam byli. Před několika lety vystoupila v plzeňské Měšťanské besedě legenda hardrocku, britská skupina Uriah Heep. Ta společně se skupinami Led Zeppelin, Black Sabbath a Deep Purple tvoří čtyřlístek kapel, které v 70. letech 20. století udávaly směr, kudy se vyvíjel hardrock.

Uriah Heep se původně jmenovali Spice, ale jejich nový manažer jim v roce 1970 navrhl, aby využili příznivou situaci na trhu a přejmenovali se na Uriah Heep podle záporné postavy z románu David Copperfield od Charlese Dickense. Na rok 1970 totiž připadalo 100 let od úmrtí Charlese Dickense a britský trh byl v tu dobu přeplněn jeho knihami, všichni tedy toto jméno znali. Byl to skvělý marketingový tah, skupina se ihned dostala do povědomí posluchačů.

Její duší byl kytarista a hráč na klávesové nástroje Ken Hensley, který se narodil v londýnské hudební rodině. Už od dětství snil o tom, že bude rockovou hvězdou. Ve svých jedenácti letech přesvědčil své rodiče, aby mu koupili kytaru, a od té doby postupoval krok za krokem, až se nakonec stal rockovou legendou. Jistě i díky písni Lady In Black, kterou napsal a se skupinou Uriah Heep natočil a nazpíval.

Jedná se o filozofické podobenství, které nám říká, že zlo nemůže být překonáno samotným zlem. Měj víru a věř ve mne, řekla a naplnila mé srdce životem, v počtech není síla, nenech se mýlit zpívá Ken Hensley v písni Paní v černém, Lady In Black. 

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.