Kenny Rogers & Dolly Parton: Islands In The Stream

Hvězdy, hity, legendy jsou věnovány jednomu z latinskoamerických rytmů. Zatančit si s námi můžete cha-chu.

Latinskoamerická hudba je typická svým tanečním charakterem. Tak co kdybychom si zatancovali čaču? Původně se tento tanec jmenoval čačača, populárním se stal až v šedesátých letech 20. století. Slovo cha-cha vzniklo podle jedné z teorií na ostrově Haiti podle zvuku zvonku, na který se hrávalo při tradičních tancích.

Vraťme se tedy na chvíli do historie. Po kolonizování Západoindického souostroví a Jižní Ameriky se pomalu začala měnit kultura této oblasti. V hudbě se mísily vlivy Evropy a Afriky a vlastně otroků vůbec. Od začátku 20. století tak už existovalo argentinské tango, kubánská conga a rumba, brazilská samba, mexická cucaracha a tance středoamerických ostrovů jako beguine, calypso a další. Chacha je nejmladším z latinskoamerických tanců, objevila se v 50. letech a když přišla do Ameriky, stala se hitem. Její kroky si můžete vyzkoušet třeba v písni Ostrovy v proudu, Islands In The Stream, kterou napsali bratři Gibbové. Ostrovy v proudu, to jsme my, nikdo mezi námi, jak bychom se mohli mýlit zpívá hvězdná dvojice Kenny Rogers a Dolly Parton.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.