Kenny Rogers: pop, rock, jazz, ale hlavně country

V oblasti moderní hudby se vyskytuje poměrně hodně zpěváků, u kterých nelze určit, do jakého žánru jejich hudba vlastně spadá. Jedním z nich byl Kenny Rogers, který je pro většinu posluchačů ztělesněním country muziky. 

Jeho písničky si ale vedly zdárně i v pop hitparádách, a s jeho jménem se setkáme i v rockových encyklopediích. A dokonce je zmíněn i jako jazzový baskytarista, když jako dvacetiletý působil v jazzovém triu nevidomého klavíristy Bobbyho Doyla. S hudbou začínal skutečně záhy, když v nemocnici v texaském Houstonu zpíval pacientům písničku You Are My Sunshine.

Za výrazný krok do velkého světa je považováno jeho členství ve skupině New Christy Minstrels, s jejímiž členy založil kapelu First Edition, která za své úspěchy vděčila hlavně jeho drsnému hlasu. Po té, co jako sólista zaútočil na country scénu, se z něho stala hvězda světového formátu. Získal bezpočet cen, stal se nejbohatším hudebníkem country muziky, zahrál si v několika filmech. V roce 1980 se s Michaelem Jacksonem rozdělil o titul nejlepšího zpěváka roku.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio