Kim Wilde: You Keep Me Hangin´ On

18. listopad 2022

Rčení o tom, že jablko nepadá daleko od stromu, je všeobecně známé. A platí to beze zbytku i o zpěvačce Kim Wilde, velké hvězdě populární hudby osmdesátých let. 

Marty Wilde byl jednou z nejvýraznějších osobností raného rock and rollu v Anglii. Byl také úspěšným skladatelem. Jen namátkou uveďme, že skládal i pro známou kapelu Status Quo. K hudbě měla blízko celá rodina a tak Kim Wilde začínala svou hudební kariéru jako členka doprovodného sboru na koncertech svého otce. První úspěšné skladby pro Kim Wilde složil její bratr a matka začala pracovat jako manažerka. Úspěch se dostavil v r. 1981. Písnička Kids In America obsadila v hitparádě druhé místo.

Zajímavé bylo, že v začátcích nechtěla zpěvačka vůbec vystupovat na koncertech a spoléhala se na rádia a televizní klipy. Odůvodňovala to tvrzením, že musí posílit svůj hlas. Už po roce oznámila její gramofonová firma, že prodala víc desek než její otec za letitou pěveckou kariéru. S bilancí 10 milionů alb a 20 milionů singlů je držitelkou rekordu jako nejúspěšnější britská sólová zpěvačka 80. let.

Proslavila se též jako uznávaná zahradnice. O zahradničení psala a propagovala ho v TV show.

Když v r. 1986 sáhla do repertoáru skupiny Supremes a natočila jejich písničku You Keep Me Hangin´ On, byl z toho celoevropský hit.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.