Klabava díky dotaci rozšíří vodovod

12. srpen 2020 08:20

Obec Klabava získala dotaci od Ministerstva životního prostředí na posílení a rozšíření vodovodu. Stavět by se mohlo začít na přelomu tohoto a příštího roku.

Desítky tisíc domácností se nově připojí na centrální kanalizaci, čistírnu odpadních vod nebo obecní vodovod. Ministerstvo životního prostředí schválilo třem stovkám obcí podporu ve výši sedm miliard korun, ta jim pomůže zajistit kvalitnější čištění odpadních vod, chybějící vodohospodářskou infrastrukturu nebo posílit nedostačující zdroje pitné vody. Jednou z obcí, která dotaci získala, je Klabava na Rokycansku.

Stávající vodní zdroj nestačí

Zástupci obce žádali o dotaci z několika důvodů. „Náš vodní zdroj není vyhovující, nemáme dostatečnou akumulaci pitné vody a z tohoto důvodu nemáme možnost rozšiřovat vodovodní síť v obci. Na mnoha místech se lidem ve studních ztrácí voda, nebo nemá dobrou kvalitu. Je tu také poptávka po bydlení, vznikají nové obytné zóny,“ uvedl nezávislý starosta obce Pavel Kočárek.

Podle něj je hlavním finančním zdrojem stavby dotace ze Státního fondu životního prostředí, a to ve výši 22 a čtvrt milionu korun. „Další prostředky jsme získali od Plzeňského kraje z Odboru životního prostředí, šlo o 3,2 milionu korun. Ze svého rozpočtu bude obec financovat asi 10 milionů korun, přesněji z nerozdělených finančních prostředků z let minulých,“ řekl starosta s tím, že přesnou částku bude znát, až bude vybraný zhotovitel.

Vybrat zhotovitele

„Stavbu bychom chtěli rozdělit do dvou etap,“ pokračoval starosta. „V první postavíme vodojem s technologickou úpravnou vody a napojení na stávající vodovodní síť, v druhé etapě bychom stavěli vodovodní sít ve zbylých částech obce včetně přípojek na hranicích soukromých pozemků,“ plánoval. Pavel Kočárek doufá, že do konce září obec vybere zhotovitele a do poloviny příštího roku bude hotová první etapa, do konce příštího roku pak etapa druhá.

autoři: Karolína Sedláková , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio