Kladrubský klášter na seznamu UNESCO nebude. Stát by se ale mohl evropským kulturním dědictvím

6. únor 2020 09:35

Stát nebude usilovat o zápis kláštera Kladruby na Tachovsku na seznam UNESCO. Při návštěvě Kladrub to tento týden řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek. Usilovat by mohl spíše o získání značky European Heritage Label.

Spolu s ministrem Lubomírem Zaorálkem přijel do kladrubského kláštera i Václav Votava, poslanec a bývalý starosta sousedního Stříbra, který otevřel téma možného zápisu kláštera na seznam UNESCO. „Chtěl jsem od pana ministra vědět, jestli je nějaká šance, aby se zápis podařil. Kladrubský klášter je jednak významná památka Santiniho, druhá věc je, že se nachází na Tachovsku, které je příhraniční. Rádi bychom, aby se tu rozproudil cestovní ruch,“ řekl Votava.

Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka je usilování o zápis Kladrub na seznam UNESCO zbytečné, mimo jiné i proto, že klášter už před 25 lety o zápis žádal a nakonec vybrán nebyl. „Platí takové pravidlo, že oni se nevrací k tomu, co už jednou takto zkoumali. Zároveň platí ještě jeden princip, který se v poslední době hlásá velmi kategoricky, že v památkách UNESCO je už dnes příliš mnoho památek z Evropy sakrálního typu, a je potřeba vybírat z jiných kontinentů a jiné typy, než jsou sakrální stavby,“ vysvětlil ministr kultury.

Místo zápisu na seznam UNESCO by mohly Kladruby usilovat spíše o získání značky European Heritage Label. Tou Evropská unie označuje památky, které symbolizují evropské hodnoty a kulturní dědictví. „Jde o to, že European Heritage Label si hlavně klade za cíl posílení spolupráce mezi evropskými zeměmi. Proto je velmi důležité přijít s nějakým tématem, které tohle naplňuje. Zda téma uchopit na základě toho, že je zde skvělá barokní architektura nebo budeme zdůrazňovat Benediktinský řád,“ vysvětlil náměstek ministra kultury pro řízení sekce kulturního dědictví a příspěvkových organizací Vlastislav Ouroda.

Získání Značky evropské dědictví je dlouhý proces

Národní památkový ústav, který Kladruby spravuje, bude takové spojující téma hledat. Potvrdil to šéf příslušné územní památkové správy Petr Pavelec: „My v Národním památkovém ústavu v současné době shromažďujeme náměty. Téma Santini, téma sakrální cesty a kulturní cesty, to jsou záležitosti, které budeme, určitě ve větší míře než doteď, chtít v prostoru Evropské kulturní značky prosazovat.“

Další postup popsal opět náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda. „Až bude toto téma formulováno a třeba i s partnery z dalších zemí vykomunikováno, tak poté je možné podat nominaci. My ji na národní úrovni předložíme komisi, která ji doporučí, pak teprve nastane hodnotící proces na evropské úrovni. Ten bude trvat v řádu jednotek let,“ doplnil Ouroda.

Vedení kladrubského kláštera by zápis na prestižní seznam přivítalo. Podle kastelána Milana Zoubka by to klášteru přidalo na atraktivnosti.

Klášter Kladruby ročně navštíví zhruba 20 tisíc návštěvníků. Další by mohla přilákat i rozsáhlá rekonstrukce, kterou zhruba sto miliony podpoří Evropská unie.

autoři: Lukáš Milota , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň