Klatovská nemocnice navýšila počty zdravotně sociálních lůžek

29. leden 2020 11:03

Budova bývalého plicního oddělení v areálu klatovské nemocnice bude sloužit malým dětem i dalším pacientům na doléčení. Zatímco v přízemí už je několik let dětská skupina, v patrech dokončuje nemocnice oddělení se zdravotně sociálními lůžky.

„Ve druhém a třetím nadzemí vzniká zázemí pro sociální lůžka a zároveň samozřejmě pokoje. Je tu 11 pokojů pro 17 pacientů. Z toho je šest pokojů dvoulůžkových a pět pokojů jednolůžkových. Součástí jsou bezbariérové koupelny s vybavením sestra-pacient. Takže kdyby se pacientovi něco stalo na toaletě, je schopen si přivolat sestru, která mu přijde pomoci,“ řekl vedoucí technického oddělení nemocnice v Klatovech Václav Jakl.

Během úprav areálu se naštěstí žádné technické ani jiné komplikace neobjevily. Podle Václava Jakše je to kvůli tomu, že už stavební projekt byl dobře připravený. „Zakázku vyhrál jeden dodavatel s cenou 4,5 milionu korun bez DPH s tím, že cena se samozřejmě nepřekročí a bude dodržena. Veškeré finance na stavbu jsou hrazeny z rozpočtu Krajského úřadu Plzeňského kraje. Vybavení oddělení hradí nemocnice,“ doplnil Václav Jakl.

Cílem je vytvořit příjemné a domácí prostředí

Zdravotně sociální lůžka jsou primárně určená pacientům, kteří aktuálně nevyžadují akutní péči, ale jejich zdravotní stav jim neumožňuje být v domácím prostředí bez dopomoci třetí osoby.

„Aktuálně máme devět sociálních lůžek a rozšiřujeme na celkový počet 24 lůžek. Budeme se snažit vybavit pokoje tak, aby bylo prostředí příjemné, a co nejvíce se podobalo domácímu prostředí. Oříškem je v současné době personál, protože je ho hodně málo. Je potřeba si uvědomit, že na zdravotně-sociálních lůžkách se uplatňují zejména pečovatelé, sociální pracovníci, kterých se nám pár podařilo přijmout. Problém nám dělají všeobecné sestry. Pevně doufám, že se nám ve finále podaří personál sehnat,“ uvedla hlavní sestra Vladislava Veselá.

Nové oddělení se zdravotně sociálními lůžky chce nemocnice otevřít začátkem března.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio