Klatovský betlém se rozrostl o nové figury

30. listopad 2020 10:15, aktualizováno

Velký betlém postavili poprvé v Klatovech vloni. Letos přibyly nové figury pasáčka s ovcemi a tří králů. Během adventu by se měl také konat Klatovský klášterní bazar.

V neděli začal advent a v mnoha obcích se rozsvítily vánoční stromky. Letos však chyběly doprovodné akce, společné zpívání i stánky se svařeným vínem. I přesto, že je letošní advent trochu jiný, možnost pomáhat druhým se najde i v Klatovech.

Betlém v Klatovech se i letos rozrostl o nové figury. Teď má čtyři zvířata a sedm postav v životní velikosti. „Letos přibyli tři králové, pasáček a ovečky,“ zmínil klatovský řezbář Petr Štýs. Figury jsou vyřezané z velkých lípových špalků z okolí Klatov. Inspiraci k tvorbě zvířat našel autor na Šumavě, kde na se okolních pastvinách pase plno oveček.

Nový betlém pořídilo město Klatovy, na jehož část druhé fáze se podařilo vybrat díky výtěžku loňského Klatovského klášterního bazaru. „Celkové náklady se pohybují kolem 200 tisíc korun,“ sdělil místostarosta Martin Kříž.

Součástí trhů bude tradiční klášterní bazar

K adventu patří i vánoční trhy, které by měly v Klatovech začít 13. prosince a potrvají až do 23. prosince. Součástí trhů by měl být i tradiční klášterní bazar. „Tentokrát bude součástí adventních trhů, které doufáme, že budou na klatovském náměstí. Výtěžek klatovského klášterního bazaru půjde do Oblastní charity Klatovy,“ poznamenal Martin Kříž.

S uskutečněním a zahájením trhů se však čeká ještě na závěry ministerstva zdravotnictví a vlády, která by měla stanovit, za jakých podmínek se smějí trhy konat.

Výtěžek z bazaru půjde do domu pro seniory. „Jsme moc rádi, že jsme mohli vybrat záměr polohovací postele, protože máme 27 lůžek, ale ne všechny jsou v perfektním stavu. Postupně bychom chtěli začít obnovovat naše polohovací lůžka pro komfort klientů a personálu,“ sdělila ředitelka Oblastní charity Klatovy Lucie Švehlová.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio