Klub Indians Plzeň, hrající florbal na vozících, se vrhl do podnikání

18. říjen 2020 12:40, aktualizováno

Vozíčkáři z organizace Lenox přišli kvůli rušení kulturních akcí o výraznou část rozpočtu. Aby finanční výpadek vyrovnali, rozjeli své podnikání.

Florbal na elektrických vozících neboli Powerchair Hockey je týmovým sportem, při kterém jsou v poli na každé straně čtyři hráči a jeden brankář. Je to v současnosti jediný kolektivní sport pro lidi s nejtěžším tělesným handicapem. Hrají ho hráči například s dětskou mozkovou obrnou nebo lidé po úrazu míchy a páteře.

Právě organizace Lenox provozuje prostřednictvím svého týmu SK Indians Plzeň florbal na elektrických vozících. Od letošního roku také zaměstnává už 4 vozíčkáře. Na jejich platy a taky na další činnost získává spolek peníze z veřejných prostředků, od sponzorů a každoročně i ze dvou kulturních akcí.

Florbal vozíčkářů

Organizace přijde o třetinu ročního rozpočtu

„Samozřejmě i naši organizaci poznamenal covid a bohužel zasáhl plně i do přípravy plesu handicapovaných, který se měl pořádat na konci října,“ vysvětlil Lukáš Kroupa, předseda organizace Lenox. Organizace připravovala i představení Na stojáka, které se z jara přesunulo na říjen a nyní pořadatelé hledají nový termín. Pokud se zcela vyprodaná akce nepodaří odehrát do konce roku, budou peníze vracet. Výtěžek z těchto dvou akcí přitom tvoří téměř třetinu ročního rozpočtu spolku.

Florbal vozíčkářů

Proto, aby vozíčkáři z Lenoxu zabezpečili chod týmu SK Indians Plzeň rozhodli se rozjet do podnikání. Budou poskytovat digitalizaci médií například VHS kazet nebo starých fotografií, tvorbu reklamních textů, grafiky a webu. Přehled kompletní nabídky lze nalézt na spuštěném webu obchod.lenoxos.cz.

„Jsem rád, že se nám podařilo docela rychle zareagovat a vymyslet nové aktivity, abychom měli možnost nabídnout zájemcům a široké veřejnosti něco, co pro ně může být zajímavé a co pomůže jim a zároveň i nám,“ zmínil Lukáš Kroupa.

Vydělané peníze vozíčkáři použijí na fungování týmu SK Indians Plzeň, který soutěží v české lize fotbalu na elektrický vozících. Už v polovině listopadu by měl přivítat své ligové soupeře na domácí půdě.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio