Knihovna by měla být místem setkávání

6. září 2005

Když se řekne knihovna, většinu asi napadne spousta regálů s knihami, mezi kterými se tiše pohybují čtenáři a jen občas zašeptají. Jenomže budoucnost knihoven je možná o něčem úplně jiném. Jaká bude, o tom se po tři dny (6. - 8.9.) radí knihovníci z Česka a Německa, kteří se do Karlových Varů sjeli mezinárodní seminář. Setkání je určeno k výměně zkušeností a novinek v oblasti knihovních služeb. Pozornost se soustřeďuje na činnosti oddělení pro děti a mládež.

Cílem kurzu je, aby se zvyšoval pro uživatele knihoven komfort služeb. Seminář je proto v první řadě určen knihovníkům veřejných knihoven, ale přínosný je i pro pracovníky z jiných typů knihoven a pro ty, které služby knihoven, jejich směr a rozvoj zajímají.

Logo

Tak především by se knihovna měla nacházet v místech, kde se lidé scházejí. To znamená buď v blízkosti obchodních center, nebo dokonce jako jejich součást. Přitom by měla kromě možnosti půjčovat knihy nabízet řadu dalších služeb od vzdělávacích až po informační. Součástí moderní bibliotéky by měla být rovněž kavárna. Celková atmosféra by v takovém zařízení měla být mnohem uvolněnější a dynamičtější. Řada poskytovaných služeb by v takové knihovně měla být zdarma a samozřejmostí je bezbariérový přístup.

Ve Velké Británii se podobný typ knihovny už stal samozřejmostí. Jde o projekt Idea Store, který se zatím podařilo realizovat v jedné londýnské knihovně. Název by se dal volně přeložit buď jako skladiště nebo obchodní dům s nápady či myšlenkami. Nedílnou stránkou tohoto projektu je pak snaha o to, aby přestala být knihovna vnímána jako potemnělé místo, kde se nesmí prakticky promluvit, ale jako centrum zábavy a společenského života, které je otevřeno všem generacím i společenských vrstvám, kde každý najde, co potřebuje.

Logo

Do Londýna je pro nás daleko, ale možná, že i na západě Čech se brzy s něčím podobným setkáme. Stavba nové karlovarské krajské knihovny ke dokončena a v současné době se vybavuje. Koncem roku by se tak obyvatelé Karlovarského kraje mohli dočkat zařízení, které bude poskytovat služby srovnatelné s londýnským Idea Store. A k tomu je určen i česko-německý seminář. Karlovarští knihovníci si od něj slibují, že se zde dozví řadu užitečných informací, které by mohli v nové knihovně využít. Ta by totiž měla být otevřena už letos v listopadu.

autor: Jiří Brechličuk
Spustit audio