Knížku pro recitátory vydal plzeňský herec a režisér Vilém Dubnička

1. říjen 2019 06:40

Recitátor 1 - to je název malé knihy, kterou napsal plzeňský herec, režisér a také častý porotce recitačních soutěží Vilém Dubnička. Sice neplatí, že dobrý herec = dobrý recitátor a naopak, ale platí, že řada dnes slavných a úspěšných herců s recitací začínala. Jejich jména dodnes najdeme v programech a mezi laureáty Wolkerova Prostějova.

„Nedávno jsem si prohraboval nějaké staré materiály a našel jsem účastnický list a program Wolkerova Prostějova, když jsem tam recitoval. A našel jsem tam i několik svých spolužáků,“ říká s úsměvem Vilém Dubnička.

Malou knížku pro recitátory vydal plzeňský herec, režisér a moderátor Vilém Dubnička. Najdete tam například básně Jazykolam a Když pláče ryba v oceánu

Podle Dubničky má recitace v sobě něco, co je s herectvím hodně podobné, totiž říkat cizí text za sebe. A to je podstatná součást herecké práce. „Došlo mi to, když jsem začal chodit na soutěže jako porotce. Viděl jsem děti, které jsou hodně šikovné, ale recitují špatné básně a vůbec neví o čem mluví. Jsou to talentované děti, ale v podstatě nemají co recitovat,“ dodává plzeňský herec.

V knize najdete i báseň Jazykolam. Vyzkoušejte si ji!
Drbu vrbu, drbu vrbu na dromedárově hrbu.
Vlky plky, vlky plky, strkám prsty skrze krky.
Jelen letěl jetelem, jazyk je mi skalpelem.
Libra, libra, dolar, rubl. Pudr prdl, pudl zhubl.
Náš pan kaplan v kapli plakal, lišku ryšku zlákal šakal.
Nesnesu se se sestrou, sykavku má přepestrou.

A tak začal psát básničky, texty a prózy, určené k dětské recitaci. Jsou to výzvy pro recitátory, kteří si chtějí zkusit něco nového. Je to napsané tak, aby se to dobře říkalo, aby to bylo zajímavé i pro porotu a diváky. „Chci, aby recitátor viděl odezvu, aby cítil, že to funguje, že to vzbuzuje nějaké emoce,“ dodává Vilém Dubnička.

autoři: Petra Kosová , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio