Koláč s aromatickou komonicí lékařskou vám provoní kuchyni

21. červen 2024

V červnu zahrada nabízí spoustu jedlých květů, které se hodí na dozdobení jídel. Autorka květinových kuchařek Jana Vlková je často využívá jako přízdobu koláčů.

Mezi nejoblíbenější koláče Jany Vlkové, autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin, patří komonicový koláč, nemůže si vynachválit aroma komonice lékařské: „Je to, jako když si pečete kus louky, kus té vůně si přinášíte s sebou do kuchyně.“

Komonice lékařská kvete žlutými květy od května do září. Roste i v přírodě, mnozí ji pěstují na zahrádce. Lektorka její aroma přirovnává k májové rostlině mařince vonné.

Komonicový koláč

Ingredience
  • hrst komonicového květu
  • 50 g hrubého (třeba třtinového) cukru
  • 6 mrkví
  • 3 celá vejce
  • 150 g práškového cukru
  • 1 polévková lžíce oleje
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • hrst nasekaných ořechů
  • máslo na vymazání formy

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Necháme změknout máslo na vymazání formy.

Komonicový květ dáme do hmoždíře s cukrem a rozdrtíme na co nejjemnější prášek. Asi zbydou kousky stonků, takže budeme muset drť přesít přes jemné sítko.

Mrkve očistíme kartáčkem a nastrouháme na jemném struhadle.

V hluboké míse ušleháme celá vejce s práškovým cukrem, přilijeme olej a ještě trochu prošleháme.

Přidáme nastrouhanou mrkev a dobře promícháme.

Vedle v míse si vytvoříme směs mouky a prášku do pečiva a postupně vmícháme do našlehaných vajec.

Nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou. Nejlepší je forma, která má květinový tvar, ale obyčejná dortová stačí.

Pečeme 45 min. ve vyhřáté troubě. Před vyndáním zkontrolujeme špejlí.

Když koláč vystydne, můžeme ho pomazat tvarohem s cukrem, nebo dozdobit šlehačkou a zahradními květy.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.