Konají se mimořádné volby do obecních zastupitelstev, týkají se 11 obcí Česka

4. říjen 2024 14:50

Na jedenácti místech Česka budou v sobotu 5. října lidé volit nové obecní zastupitele. To se týká i Cekova na Rokycansku.

V jedenácti obcích z devíti krajů Česka se teď se budou konat nové volby do zastupitelstva obcí. Příčinou je rezignace některých zastupitelů, kvůli čemuž klesl počet členů zastupitelstva pod pět. Na západě Čech se po zhruba dvou letech od řádného termínu budou komunální volby opakovat v obci Milíkov na Chebsku, Tisová na Tachovsku a také v obci Cekov na Rokycansku.

Podle místní nezávislé místostarostky Šárky Hříbalové letos v zimě jeden zastupitel odstoupil a vzápětí se rozpadlo celé zastupitelstvo. „Působím tu už čtvrté volební období a takovou situaci nepamatuji. To, že nastala, mě ale nepřekvapilo. Z bývalého zastupitelstva tu teď nikdo nekandiduje, z voleb vzejde úplně nové vedení obce.“

Cekov měl při minulých volbách jen jednu kandidátní listinu se sdružením nezávislých kandidátů, a to o minimálním počtu pět kandidátů. Odstupem jednoho zastupitele klesl počet pod minimální hranici, a tím pádem muselo dojít k vyhlášení nových voleb. „Situaci by pomohlo zvýšení počtu zastupitelů třeba alespoň na sedm, aby mohl v případě odstoupení jednoho nastoupit náhradník. Nicméně u obce velikosti Cekova je možné mít členů zastupitelstva až patnáct,“ uvádí tajemník městského úřadu ve Zbirohu Pavel Vlček.

V Cekově se aktuálně do voleb hlásí dvě sdružení nezávislých kandidátů. Pro voliče, kteří mohou vybírat nové zastupitele v sobotu od 7 do 22 hodin, nyní platí úplně stejná pravidla jako při standardních volbách. Mandát členů zastupitelstev získaných v nových volbách je časem omezený do řádných voleb do zastupitelstev obcí, které se budou konat v říjnu 2026.

autoři: Martina Klímová , abk
Spustit audio

Nejnovější zprávy