Koncert Bigbít - Plzeň sobě uzavírá spor mezi muzikanty a společností Plzeň 2015

25. květen 2015

Devět kapel vystoupí na dvou scénách 23. srpna. Koncert Bigbít - Plzeň sobě uzavírá spor mezi muzikanty a společností Plzeň 2015.

Příznivci plzeňské rockové scény by si měli v kalendáři poznačit datum 23. srpen. Je to poslední den festivalu Živá ulice, který nabídne koncert Bigbít - Plzeň sobě. Zároveň je to konec sporu mezi muzikanty a společností Plzeň 2015. Hudebníci vyčítali Evropskému hlavnímu městu kultury, že nenabízí dostatečný prostor právě plzeňským kapelám. Celá věc nakonec skončila smírem a koncert na Živé ulici podpoří jak společnost Plzeň 2015, tak město ze svého rozpočtu.

„To, že na tom největším open air festivalu, který v Plzni je zadarmo, vystoupí tolik mladých i zkušených plzeňských kapel, si myslím, že je dobrá vizitka, a to je to nejdůležitější," potvrdil svými slovy ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek fakt, že vášně mezi muzikanty a Plzní 2015 skutečně utichly.

V centru města vystoupí v srpnu devět skupin, které se na hudební scéně pohybují už přes 20 let

„Prostě legendární kapely, které se zasloužily o věhlas Plzně po celé republice. Jedná se o Odysseu, Extra Band Revival, Burma Jones, potom tady máme Ultramarín, Semtex. Touch of Gospel to celé budou začínat, to je vokální kapela a závěrem bude hrát Katapult. Olda Říha k Plzni prostě neodmyslitelně patří," popsal program jeden z iniciátorů koncertu Miroslav Míša Leicht z kapely COP, která působí na plzeňské hudební scéně 35 let.

Dále zahrají ještě kapely Ill Fish a Mordors Gang. Výjimečný bude koncert i tím, že tyto kapely pohromadě na jednom jevišti ještě nikdo nikdy neviděl. Miroslav Míša Leicht bude celou akci moderovat a na jeviště si pozve řadu zajímavých osobností. Mezi nimi například diskžokeje Petra Březinu, herce Antonína Procházku nebo režiséra a milovníka přírody Václava Chaloupka. Celkově vystoupí na Živé ulici během dvou týdnů 30 plzeňských kapel, což je asi třetina všech koncertů.

Rozpočet koncertu se pohybuje okolo 660 tisíc korun. Organizátoři mají zatím zajištěno zhruba 80 procent té částky. Město Plzeň dá na koncert ze svého rozpočtu 190 tisíc korun a společnost Plzeň 2015 300 tisíc korun. Zbytek by měli zaplatit soukromí sponzoři, organizátoři také zažádali o dotaci od třetího plzeňského obvodu.

autoři: kos , sch
Spustit audio