Končí školní pololetí, vysvědčení dostávají i tisíce dětí z Ukrajiny

31. leden 2023 15:16, aktualizováno

Školákům končí pololetí a dostávají vysvědčení. Jsou mezi nimi i tisíce dětí z Ukrajiny, které musely ze své země odejít kvůli válce. Jedná se o jejich první hodnocení v českých školách.

V Plzeňském kraji si hodnocení domů odnáší téměř 80 tisíc žáků. Školáci se většinou celý den učí a vysvědčení dostanou při hodině s třídním učitelem. Ukrajinských dětí na základní a střední školy v Plzeňském kraji chodí přes 3200.

Na 31. základní škole v Plzni učili v uplynulém pololetí zhruba 70 žáků z Ukrajiny. „Na začátku září byli nervózní, postupem času se ale zaběhli a zvykli si na trochu jiný režim, než mají v zemi, z níž pocházejí. Dnes máme minimum problémů, ať už kázeňských, nebo s výukou,“ uvádí zástupce ředitelky školy Zbyněk Rubáš. Učitelé měli možnost hodnotit ukrajinské děti jak klasickými známkami, tak slovně. „Přistupovali jsme ke každému individuálně a s empatií, nikoho nechceme stresovat, naopak si přejeme, aby měli všichni dobrý pocit, že to zvládají.“

V lavicích na Základní škole Holýšov sedělo v tomto pololetí přibližně 60 ukrajinských žáků. Dle ředitelky Moniky Hynčíkové se dají rozdělit na dvě skupiny. Jsou děti, které mají zájem se vzdělávat, snadno se zapojily a velmi rychle zvládly český jazyk na komunikační úrovni, tudíž mohou být klasifikované obvyklým způsobem s určitou tolerancí. Druhá skupina dětí ale na výuce participovat nechce a má problém s docházkou. „Někteří žáci mají vysoký počet neomluvených hodin a nebudou tím pádem z některých předmětů hodnoceni,“ uzavírá Monika Hynčíková.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio