Koně se stali Jiřímu Foistovi láskou i obživou

15. září 2020

Přes dvě tuny dříví na saních utáhnou za deště někteří tažní hřebci. Právě těžký tah je jedna z disciplín na soutěži chladnokrevných koní. Pravidelně se jí účastní i Jiří Foist ze Štichova na Domažlicku.  

Zapřáhnout koně a vydat se s nimi do lesa tahat dříví. Tak vypadá běžný pracovní den Jiřího Foista ze Štichova na Domažlicku. Zároveň ale tímto způsobem také trénuje na závody chladnokrevných koní, kterých se už několik let účastní. Jeho hřebci sklízejí úspěchy a poháry se mu už skoro ani nevejdou na poličku. I proto se o své koně osmadvacetiletý statkář pečlivě stará a s krmením začíná už v půl šesté ráno.

Jak ale statkář říká, práce je zároveň jeho koníčkem. Koně plemene Slezský norik si zamiloval, protože jsou inteligentní, temperamentní a silní. „Jsou vyšlechtění na práci na poli a v lese v našich podmínkách a pro armádu,“ řekl s tím, že jeho nejoblíbenější kůň Narex má typické zbarvení, kterému se říká tygr. V současné době má Jiří šest koní, ti se většinou pasou venku, do stáje chodí, jen když více dní po sobě prší.

Krásná, ale těžká práce

S koňmi v lese pracoval už Jiřího děda, takže asi své sehrála rodinná tradice i geny. „Studoval jsem zemědělskou univerzitu, pracoval jsem jako zootechnik. Ale jednou jsme si s manželkou u kafe řekli, že bychom chtěli dva koně, přišlo to jako blesk z čistého nebe,“ vzpomínal.

Jiří se rozhodl, že odejde z práce a s koňmi začne pracovat v lese. Začínal ale v listopadu, před tuhou zimou, takže ho čekal takový křest ohněm, nebo spíš mrazem. Koně pomáhají na těžko přístupných terénech, kam se technika nedostane, takže jde o těžkou práci. „Od té doby, co pracuji v lese, nemám zdravotní problémy, celý den jsem na vzduchu,“ pochvaloval si ale Jiří.

Koně pohyb baví

Koně podle statkáře mají práci rádi a baví je, když několik dní nepracují, začnou být nervózní. Při práci trénují hřebci na závody, které mají své specifické disciplíny. „Je to třeba formanská jízda, to je takový parkur s vozem, nebo těžký tah,“ vysvětlil.

Nejvíce závodí s Narexem, ale už teď Jiřímu dorůstá nový šampion, tří a půl letý Nacho. Právě teď má Jiří Foist před sebou Mistrovství České republiky v kompletní soutěži chladnokrevných koní.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio