Konec dalšího bezplatného parkování. Plzeň rozšiřuje zóny placeného stání

2. září 2022 14:55, aktualizováno

V některých plzeňských ulicích budou od pondělí řidiči nově platit za parkování. Parkovací lístek nebo kartu budete potřebovat například v některých ulicích kolmých na Husovu nebo Tylovu ulici.

V bloku mezi Tylovou a Husovou ulicí budou nově řidiči od pondělí platit za parkování. Nově zde vznikne zóna placeného stání C. Do zóny C se také převádějí některé ulice mezi Puškinovou a Karlovou ulicí, které jsou nyní zónami F. V pracovní dny nyní řidiči nově zaplatí 20 korun za hodinu. Platí se od 7 do 19 hodin.

Parkovací karty jsou vázané na trvalý pobyt

Osoby s trvalým pobytem na území zóny si mohou zakoupit parkovací kartu za 700 korun na rok a podnikatelé, kteří mají auta napsaná na firmu, si mohou zakoupit kartu za 12 500 korun na rok. Lidé, kteří v zóně bydlí, ale nemají na místě trvalý pobyt, na kartu nárok nemají.

Mapa parkovacích zón

„Nastavený režim placení slouží hlavně trvale bydlícím, protože ti si mohou zakoupit levné parkovací karty a pro ty ostatní uživatele zkracuje dobu jejich stání,“ vysvětlil dopravní inženýr Správy veřejného statku města Plzně Ondřej Vohradský. Parkovací karta slouží jako oprávnění k parkování nikoliv nárok na parkovací místo. Obsazenost v zónách placeného stání je však kolem 70 % a je tedy velká možnost, že místo k zaparkování řidiči najdou.

Ten, kdo má nárok na parkovací kartu, si ji může vyřídit buď elektronicky nebo osobně v zákaznickém centru Plzeňských městských dopravních podniků. V Plzni existují záchytná parkoviště na krajích města, kde je možnost přestupu na tramvaj nebo parkoviště v docházkové vzdálenosti do centra.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související