Kool and the Gang: Cherish

6. září 2022

Písničky americké skupiny Kool and the Gang známe nejen z rádia, ale i z mnoha filmů jako Horečka sobotní noci nebo Rocky.

V době, kdy celý svět poslouchal nové písničky Beatles z alba Perný den, vznikla v Jesey City skupina Kool and the Gang. V šedesátém čtvrtém roce je jako začínající kapelu nikdo pochopitelně neznal a nikoho by tehdy ani ve snu nenapadlo, že po nich po letech pojmenují jednu z místních ulic. Zpočátku se jednalo o instrumentální soubor ovlivněný hlavně jazzem, což bylo způsobeno patrně tím, že se v jejich okolí pohybovala spousta známých jazzmanů. Několik členů bydlelo dokonce ve stejném činžovním domě jako legendární klavírista Thelonious Monk. V počátečním období měnili názvy a stylově čerpali ze všeho, co ve svém okolí zaslechli. A nebylo toho málo. Soul, funk, blues, rock, disco a již zmíněný jazz. Tím ovšem uváděli do rozpaků recenzenty. Ti si v té době asi často pokládali nerudovskou otázku kam s ním. Rozumějte, hudebním stylem.

Po pěti letech se stali natolik známými, že o jejich muziku projevil zájem i gramofonový průmysl a tak v r. 1969 vyšlo první album pojmenované podle názvu kapely, na kterém se po letech dohodli – Kool and the Gang. Album bylo instrumentální, nezaznamenalo žádný výrazný úspěch, ale LP je LP a kdo někdy hrál, ví, co pro muzikanta znamená. Zanedlouho se však začaly ozývat hlasy, že by bylo dobré obohatit zvuk i o vokální část. Tehdy hráli v osmičlenném obsazení a to by bylo, aby se mezi nimi neobjevil alespoň jeden obstojný zpěvák. A objevil se a ne jeden, ale hned několik. I když začátky byly rozpačité, dnes jsou ceněni právě pro svůj vokál.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio