Kopřivová polévka se slaninou a sýrem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Jaroslavy Kreuzbergové

Suroviny:

miska mladých kopřiv
1 lžíce másla
2 lžíce mouky
50 g slaniny
1,2 l vývaru
sůl, pepř
sklenka kysaného mléka nebo smetany
50 g strouhaného sýra

Postup:

Na másle zpěníme drobně nakrájenou slaninu. Když žloutne, zasypeme ji moukou a za stálého míchání osmahneme. Jíšku zalijeme vývarem, prošleháme a povaříme. Přidáme očištěné, omyté, jemně nasekané kopřivy a vaříme asi 15 minut. Polévku osolíme, opepříme a zašleháme do ní kysané mléko nebo smetanu. Podáváme ji v šálcích, posypanou strouhaným sýrem.

autor: odborník