Kostel svaté Anny na Tanaberku potřebuje opravu střechy, pomáhají peníze od dárců i výtěžek z benefičních akcí

20. listopad 2023 18:00

Dobrovolníci shání peníze na opravu střechy kostela na Tanaberku na Domažlicku. Podporu získávají díky benefičním akcím, dárci mohou přispívat i na transparentní účet. Právě tam nedávno přistál jeden opravdu štědrý příspěvek.

Kostel svaté Anny na Tanaberku u Kdyně na Domažlicku potřebuje pomoc. Zhruba před rokem znovu nastartoval a zintenzivnil svou činnost podpůrný spolek Tanaberk, který kostelu pomáhá, zvelebuje ho a zachraňuje. Nyní bude peněz potřeba opravdu hodně. Netypicky okrouhlý chrám má totiž poškozenou a děravou střechu a je bezpodmínečně nutné ji opravit. „Jedná se o klasický plech, který se musí pravidelně natírat a obnovovat. A teď je na to nejvyšší čas. Navíc na několika místech došlo k porušení plechu,“ vysvětluje místní duchovní správce Karel Adamec. „Měli jsme tu firmu, která zjistila stav střechy, a byly provedeny nejnutnější práce, abychom přežili zimu, ale potřebujeme trvalejší řešení. Jen takové lepší natření vyjde na 430 tisíc korun.“

Část peněz už spolek Tanaberk získal od svých členů a podporovatelů. Dárci mohli hodit peníze do kasičky v kostele nebo přispěli v rámci benefičních koncertů a dalších akcích. V kostelích kdyňské farnosti také pravidelně každý měsíc probíhá na opravu střechy sbírka. Kromě toho od letošního roku mohou dárci posílat peníze i na transparentní účet spolku Tanaberk. „Nedávno nám vyrazil dech jeden velmi štědrý dar, a to ve výši 77 777 korun. Poslal ho rodák z Hluboké, pan doktor Petr Mikuláš, který má k tomuto místu vztah a rád sem jezdí. Velice mu děkujeme,“ prozrazuje členka spolku Jaroslava Balounová. Příští rok je v plánu zažádat o dotace, nyní se shromažďují potřebné podklady.

Pokud byste chtěli na opravu kostela svaté Anny přispět, můžete například navštívit jednu z adventních akcí. Přímo v kostele proběhne 8. prosince koncert Bohuše Matuše, 17. prosince pak koncert Chodského souboru Mrákov.

autoři: Lukáš Milota , Alice Baumruková Kotylová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio