Kostel svaté Anny u Kdyně zvelebuje spolek Tanaberk, nově je možné přispět na transparentní účet

Dobrovolníci plánují další opravy a zvelební kostela svaté Anny na Tanaberku u Kdyně. Na obnovu památky mohou zájemci nově přispět i prostřednictvím transparentního účtu.

Pohnutou historii a nadějnou budoucnost má kostel svaté Anny na Tanaberku u Kdyně na Domažlicku. Na poutní místo z 18. století přicházejí dodnes lidé se svými prosbami. Ve století dvacátém čelil bohužel zlu, a to hlavně za minulého režimu, kdy kostel včetně ostatků hraběcího rodu Stadionů vandalové zničili a zneuctili. Opakovaně chrám zachraňovali místní duchovní a od roku 2008 ho zvelebují dobrovolníci ze spolku Tanaberk. S obnovou jim pomáhají okolní obce, farní správa nebo hasiči a velkou měrou se zapojuje i veřejnost. A právě ta může teď obnovu urychlit – třeba příspěvkem zaslaným na nově založený transparentní účet spolku.

„Kostel má jedinečný elipsovitý tvar. Je velmi prostorný a má příjemnou atmosféru,“ popisuje předsedkyně spolku Martina Pejsarová. „Díky příspěvkům dárců jsme už mohli obnovit deset lavic a také koupit nový koberec před oltář. Spousta dalších a mnohem větších zásahů nás ale čeká. Oltář je ve špatném stavu, střecha i fasáda potřebují opravit a bylo by skvělé zde zřídit i nějakou připomínku toho, že se v kostele nacházela hrobka rodu Stadionů… Na to nám ale zatím finance chybí. Za jakýkoliv příspěvek jsme tedy opravdu vděční.“

Kostel je běžně zamčený, ale lze do něj nahlédnout skrz mříž. Na té je umístěna kasička a návod, jak poslat peníze na účet spolku. Zájemci si mohou se spolkem také domluvit prohlídku. A kdo by chtěl pomoci s úklidem kostela a jeho okolí, může přijít na společnou brigádu – v sobotu 13. května od 9 hodin.

autoři: Lukáš Milota , abk
Spustit audio