Kostel v Kostelci u Stříbra zkoumají archeologové

4. červenec 2019 12:43

Kostel Narození sv. Jana Křtitele během posledních jedenácti let prochází postupnou opravou. Tato dominanta obce zároveň prochází průzkumem archeologů.

Archeologický průzkum by měl mimo jiné ukázat, jak přesně je kostel starý, jak se postupně rozšiřoval a možnosti, jak odvodnit jeho základy.

„Každý návštěvník Kostelce uvidí ve středu obce nádherný gotický kostel, který je ovšem třeba popraskaný ve zdivech a tak dále, takže potřebuje opravu. My zkoumáme, jakým způsobem by oprava měla postupovat, to znamená z hlediska statiky provést třeba archeologický výzkum a tak. Zajímá nás i jeho stavební vývoj. Už název Kostelec vypovídá o tom, že stavba kostela bude velmi stará a nepochybně velmi zajímavá,“ vysvětlil archeolog Pavel Břicháček, který plánuje průzkum kostela.

Při pohledu na kostel je podle Pavla Břicháčka jasně vidět, že je sestavený během několika různých období. „Když se podíváte dovnitř, máte tam dokonce dedikační desku. To znamená, že v presbytáři je deska z roku 1356, kde se říká, že presbytář kostela postavil Dětřich. Na zdivu kostela jsou ale patrné zbytky románských kvádrů a podobně. Z toho je patrné, že i tak krásná gotická stavba, měla svého předchůdce. Jak starého, to bychom měli zjistit výzkumem,“ uvedl archeolog.

Kostel se postupně obléká do nového

Obec Kostelec pod vedením Františka Trhlíka se rozhodla, že dominantu obce zachrání a vydá za to nemalé peníze. „Od samého počátku, kdy jsme oslavili první výročí vzniku naší obce, jsme si dali do vínku, že každým rokem nějakým způsobem zkusíme na opravu kostela získat dotaci, dáme to do rozpočtu obce. Tak se i stalo a tento krásný kostel postupně dáváme, jak se lidově říká do kupy,“ řekl starosta Trhlík.

Rekonstrukcí už prošla věž, loď kostela, krovy, střechy, vitráže a teď se chystá i oprava omítek. „Budeme soutěžit nejlepší cenovou nabídku na fasádu celého kostela,“ řekl František Trhlík s tím, že práce budou rozdělené do tří etap a potrvají tři roky. Náklady jsou tři a půl milionu korun.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio