Kostel v Úlicích prochází rekonstrukcí

12. září 2019 14:30

Kostel svatého Vavřince v Úlicích na severním Plzeňsku byl řadu let v havarijním stavu. Obec ho začala před dvěma lety opravovat. Po rekonstrukci krovů, střechy a věžičky v roce 2017, se letos pracuje na vstupních dveřích a hrobce.

„Právě očišťujeme a následně budeme zpevňovat renesanční portál, který je z pískovce. Sundáváme staré štuky a nátěry, kterými to bylo opravováno, a pak to budeme doplňovat umělým kamenem. Portál bude hotový na konci října,“ říká restaurátor Matěj Světlík.

Ve druhé a třetí etapě rekonstrukce se opravuje fasáda, včetně prozatím třech nových oken v přesbytáři kostela. Opravují se také vstupní dveře, portál a hrobka.

Za pomoci památkářů a restaurátorů se na zdech interiéru kostela našly malby, které pochází z dob renesance. Je teď na obci, jak s nimi naloží. „V podstatě jsou dvě možnosti: buď nalezené malby přebílit a nechat ke zkoumání dalším generacím, anebo tyto malby zrestaurovat. K této akci se chystáme příští rok. Nevíme ještě, kolik to bude stát. Pokusíme se zažádat o dotaci na ministerstvo kultury,“ říká starosta Úlic Ondřej Bacho.

Kostel býval v minulosti přístupný veřejnosti, vzhledem k havarijnímu stavu střechy, stropu i vstupních dveří, je už několik let zavřený. Podle záměru vedení obce se po dokončení rekonstrukce stane kostel dějištěm koncertů, svateb a dalších akcí.

autoři: Martina Sihelská , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

  • Do Úlic se vrátily zvony

    Den české státnosti si v Úlicích na severním Plzeňsku připomínají výjimečnou událostí. Poprvé rozezní dva nové zvony - Vavřince a Jana Nepomuckého.