Kostelec bude hlídat kamerový systém

13. září 2019 13:29

Obec Kostelec na Tachovsku, jejíž součástí je průmyslová zóna Ostrov u Stříbra, dostane od Plzeňského kraje dotaci na pořízení dohledového kamerového systému.

Obec s 600 obyvateli kvůli zajištění bezpečnosti a veřejného pořádku usilovala dva roky o peníze na strážníky pro nedaleké Stříbro. Kvůli nedostatku zájemců o městskou policii ale nakonec zvolila kamerový dohled.

„Projekt je připravený. Náš podíl bude půl milionu k dotaci 1,17 milionu korun,“ uvedl starosta Kostelce František Trhlík. Obecní kamery budou sledovat výjezdy a sjezdy na dálnici D5, kruhový objezd, středy obcí i vjezdy a výjezdy do nich. Vše by mělo být hotové letos, aby to fungovalo od jara 2020. Kamery budou propojené s pultem státní policie ve Stříbře nebo v Plzni. Další kamery podle starosty nainstalují firmy, které podnikají v průmyslové zóně.

K 31. srpnu evidoval úřad práce v kraji 37370 pracovníků z EU a 16 230 cizinců z třetích zemí, jak těch, kteří potřebují k práci v ČR povolení, tak těch, kteří je mít nemusejí.

Už loni získal Kostelec a nedaleké Kladruby každý 500 tisíc korun na strážníky. Obce chtěly dát peníze Stříbru a požadovaly, aby k nim pravidelně zajížděl výjezdový vůz městské policie. „Lidi nejsou, samo Stříbro má strážníků málo, a tak s námi nechtělo podepsat veřejnoprávní smlouvu, což chápu,“ shrnul Trhlík. Obce proto dotace vrátily.

Kolem průmyslových zón narůstají přestupky i trestné činy

Kostelec chce využít dotace také na externí bezpečnostní službu. „Během 14 dnů budu jednat s firmou ze Stříbra, která má velmi dobré reference. Využívali bychom ji na celém správním území, aby hlídala dodržování vyhlášek o pořádku a bezpečnosti,“ přiblížil záměr starosta Trhlík.

Krajští zastupitelé tento týden schválili dotaci 34 obcím do 2 000 obyvatel, hlavně u průmyslových zón, 8,7 milionu korun na zajištění bezpečnosti a pořádku. Kromě kamer pořídí za obdržené peníze radary na měření rychlost, i vybavení městské policie, například vesty. Kraj loni vyčlenil tři miliony, letos deset a dotace budou pokračovat. Policie totiž registruje kolem průmyslových zón výrazně vyšší počty přestupků i trestných činů.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio