Kouzla v oblacích představí tichý ohňostroj

27. září 2019 10:35

Pod názvem Kouzla v oblacích se v Plzni v sobotu uskuteční přehlídka ohňostrojů. I pod vlivem kritiky ze strany ochránců přírody se v jedné z ukázek objeví takzvaný tichý ohňostroj.

V areálu Škodalandu v Plzni se tuto sobotu uskuteční každoroční přehlídka ohňostrojů Plzeňské ohýnky, letos pod názvem Kouzla v oblacích. Tato akce má v Plzni dlouhou tradici a je mezi lidmi velice oblíbená. Má ale i své odpůrce, a to hlavně ze strany ochránců životního prostředí. Přílišná hlučnost vadí i rodičům malých dětí, seniorům nebo chovatelům zvířat.

„Městský obvod Plzeň 3 je dlouhodobým podporovatelem této akce, vždy na ni částečně přispívá, letos je to 270 tisíc korun, poskytujeme také areál Škodalandu. Myslím si, že akce je skutečně oblíbená,“ řekl starosta obvodu zvolený za ANO David Procházka.

Tichý ohňostroj

„Kvůli kritikům akce chceme vyzkoušet tichý ohňostroj, o tom zatím všichni jen slyšeli, ale nikdo ho neviděl,“ vysvětlil. Organizované ohňostroje ale podle něj nevadí tolik jako ty soukromé, na tom se shoduje i se zastupitelem třetího plzeňského obvodu, Pirátem Pavlem Šrámkem. „Byl bych rád, abychom se zaměřili na to, zda lze udělat jednotnou vyhlášku města Plzně, týkající se profesionálních i soukromých ohňostrojů,“ uvedl Šrámek.

„Chtěl bych, aby tam bylo zakotveno, kde může ohňostroj být, v jakých termínech, třeba i hlučnost. Ohňostroj by měl zanechávat pouze papír a hlínu jako odpadový materiál,“ vyjmenoval s tím, že tato vyhláška není v kompetenci obvodu a musí se řešit na zastupitelstvu.

Ochránci přírody ohňostroje nepodporují

Jasně proti ohňostrojům všeho druhu je Karel Makoň ze Záchranné stanice živočichů v Plzni. „Jsem proti, ale jsem rád, že se alespoň akce přesunula od kostela Sv. Jiří na Borskou přehradu. Je také dobře, že termín je po hnízdění. Stejně asi nějaké ztráty volně žijících živočichů budou,“ uzavřel.

autoři: Barbora Freund , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio