Krajská knihovna v Karlových Varech přichází stále s novými projekty

7. červen 2007

Krajská knihovna v Karlových Varech se snaží co nejvíce zkvalitňovat služby poskytované čtenářům. Přichází proto s mnohými novými projekty. Patří mezi ně například projekt Knihovna v přírodě nebo asistenční služba pro zájemce hledající zaměstnání. Tu mohou lidé využívat od konce května a knihovna ji připravila ve spolupráci s úřadem práce. Finančně náročnější projekt Knihovna v přírodě by mohl být realizován v letech 2007 až 2008.

Krajská knihovna, kterou loni navštívilo kolem 130.000 lidí, je situovaná na kraji města v areálu krajského úřadu. Cesta do knihovny znamená v podstatě "výlet". Ředitelka knihovny Eva Žáková se proto domnívá, že je vhodné jednotlivcům i skupinám nabídnout další odpočinkové i vzdělávací aktivity. "Cílem projektu je také úprava a kultivace okolí knihovny. Náklady na realizaci jsou kolem několika milionů korun. Peníze se pokusíme získat z dotací Evropské unie," uvedla.

Logo

Velká návštěvnost knihovny byla rovněž impulzem pro zahájení asistenční služby pro zájemce o práci, která je k dispozici vždy v pondělí a ve čtvrtek. Pomoc je tu nabízena těm, kteří nevědí, jak mohou sami aktivně hledat práci. Dvě knihovnice vyškolené na úřadu práce zájemce seznámí s tím jak postupovat, kde nabídky hledat, jak sepsat životopis, žádost o zaměstnání nebo jak se připravit na přijímací pohovor. Jde o službu individuální, neformální a také diskrétní.

Ze služeb, které už knihovna poskytuje delší čas, se osvědčila kavárna. Je hojně vyhledávaná nejen návštěvníky knihovny, ale také účastníky řady akcí, které se zde odehrávají. Její budoucnost je ale nejistá, protože firma, která ji provozuje, vypověděla smlouvu a v červenci končí. Žáková věří, že Karlovarský kraj dodrží slib, že v rámci výběrového řízení na stravovací služby vyřeší i kavárnu v knihovně, protože lidem by chyběla.

Logo

Krajská knihovna s multifunkčním vzdělávacím centrem byla postavena za zhruba 85,6 milionu korun v areálu hejtmanství. Otevřena je od prosince 2005. Denně do knihovny přijde kolem 250 až 300 lidí. K dispozici je tam i krajské informační centrum a Eurocentrum, které poskytují veškeré informace související s Evropskou unií.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio