Kraslice se pokusí zachránit hrázděný dům

1. prosinec 2006

Kraslická radnice chce alespoň provizorně zabezpečit památkově chráněný hrázděný dům, který je zřejmě nejstarším domem ve městě. Zpevnění rozpadajících se rohů a zahalení domu by mělo být hotové do poloviny prosince. Hrázděnka v Kraslicích chátrá už od 90. let minulého století. V posledních letech se její stav natolik zhoršil, že hrozí její zřícení. Město se dosud marně snažilo přimět majitele, aby památku zabezpečil.

Jak uvedl mluvčí kraslické radnice Pavel Richard, městu se po mnoha letech podařilo zkontaktovat právního zástupce majitele. Zřejmě pomohla hrozba trestního oznámení, které chtěl podat Otakar Mika ze Spolku přátel Kraslic.

Město chce náklady na zabezpečení, které mají dosáhnout k 160.000 korun, po majiteli vymáhat. O tom, že by se město pokusilo objekt získat do svého vlastnictví nebo iniciovat jeho vyvlastnění, se ale podle Reicharda zatím neuvažuje. Problémem jsou totiž náklady, které by si rekonstrukce vyžádala. Odhadem by šlo asi o čtyři až pět milionů korun.

Logo

Firma, kterou město najalo, zpevní rohy budovy, podepře padající stěnu a přes dům přetáhne plachtu. Hrázděnka by tak mohla dostat šanci přežít alespoň letošní zimu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio