Kraslická kronika se setkala s ohlasem

Novou reprezentativní knihu Kraslická kronika představil její autor Václav Kotěšovec v Kralicích na Sokolovsku. Kniha mapuje historii města od počátku osídlení a prvních zmínek o městě až po nedávnou současnost. Více než třisetstránková kniha vznikala mnoho let.

Kotěšovec uvedl, že vycházel jak z historických dokumentů, novin a kronik, tak někdy i z vlastních vzpomínek. Městská kronika Kraslic se po válce začala psát v 50. letech. Zápisy ale byly tendenční a tak se z nich příliš vytěžit nedalo. Kotěšovec, který je v současnosti také městským kronikářem, do Kraslic přišel jako mladý učitel právě v 50. letech.

Kraslice  - historie

Kniha obsahuje podrobný historický popis vývoje Kraslic a je bohatě doplněna obrazovými materiály. V poslední části předkládá i chronologický přehled nejvýznamnějších událostí od 11. století do současnosti.

Knihu, kterou vydal ve dvoutisícovém nákladu Spolek přítel města Kraslic, si při jejím představení (26.8.) během několika hodin koupily stovky lidí. Předseda spolku Rudolf Junghans připomněl, že myšlenka na publikaci vznikla už před několika lety, ale dosud se nedařilo sehnat peníze. Náklady na její výrobu přišly asi na 240.000 korun, město přispělo 180.000. Ještě doplnil, že velkou část peněz dali dohromady s příspěvků sami občané.

Kraslice
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio