Krásné časy nastaly v Chodové Plané

7. říjen 2019 14:20

Panenky, kočárky nebo historickou dámskou módu si můžete prohlédnout v Chodové Plané na Tachovsku. Malé muzeum nazvané Krásné časy tam v areálu kasáren vytvořil sběratel Jiří Sauko.

Chodová Planá na Tachovsku je známá především pivovarem, kam se za zlatým mokem sjíždějí lidé z blízkých i vzdálených míst. Teď tam ale mají další turistický cíl, soukromé muzeum. Vytvořil ho na vlastní náklady a ve svém volném čase sběratel Jiří Sauko, který pracuje na jeho postupném rozšíření a připravuje i speciální expozici na téma Vánoce.

Móda, šperky i porcelán

Všechny exponáty pocházejí ze soukromé sbírky panenek, kočárků a historické dámské módy sběratele. „Jsou tady panenky zhruba z let 1869-1950, většina z nich je z porcelánu a papír maše, to je taková směs papíru sádry a pilin,“ popsal Jiří Sauko.

K vidění je tady dokonce dívčí toaletka, houpací kůň nebo dobové svatební šaty a samozřejmě staré kočárky. „Je tady také malá expozice o zpracování perleti na Tachovsku, mám tu starobylou kuchyň a sbírku porcelánu nebo dobové šperky a doplňky,“ vyjmenoval sběratel.

Vánoční expozice

Nyní připravuje nadšenec zimní výstavu, na které se pochlubí svými starými vánočními ozdobami a zimní módou včetně kožichů. Ve sklepě časem vznikne takzvané peklo, kde budou figuríny čertů a panenky v čertích oblečkách.

Muzeum Krásné časy bude zatím otevřené o víkendech vždy od 13 do 18 hodin a vstupné je dobrovolné.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio