Krásné pro oko, dobré pro jazyk – oleje s bylinkami

9. říjen 2015

Radost mohou udělat nejenom vám, oblíbené jsou i jako dárky při nejrůznějších příležitostech. Když s jejich výrobou začnete včas, může to být krásný ježíšek pro vaše blízké pod stromečkem.

Bylinky

Do oleje můžete naložit kteroukoli z běžně pěstovaných bylinek, mohou tam přijít sušené i čerstvé. Musíte ale mít na paměti, že bylinky nesmí být mokré. Určitě je tedy za tímto účelem nesbírejte po dešti, nejlépe ani neomývejte, pokud přece, pečlivě je potom osušte. Vyzkoušet můžete i méně obvyklé bylinky, působivé jsou třeba celé květy v oleji – už naše babičky používaly jetel luční, sáhnout však můžete po kterémkoli jedlém květu, např. po lichořeřišnici, odvážnější po afrikánu. Květy v oleji nejsou jenom na okrasu, některé obsahují nektar a ten oleji dodává sladkost. Nebojte se experimentovat, bylinky lze vzájemně mixovat a dosáhnout tak zajímavých chutí.

Oleje

Pokud jde o olej, volte podle chuti své nebo toho, koho chcete obdarovat. Někdo má raději výraznější olej, někdo naopak decentnější, ve kterém více vynikne bylinka. V současnosti se oleje lisují z celé řady semen, takže výběr je veliký. V kuchyni obvykle využíváme olej řepkový, slunečnicový, olivový nebo rýžový. Právě posledně jmenovaný se vyznačuje tím, že je téměř bez chuti, což je při kombinování s bylinkami jeho výhodou. Zdraví prospějete, když koupíte čistý rostlinný olej, který není rafinovaný.

Postup

Výroba je velmi jednoduchá. Do obyčejné zavařovací skleničky nebo ozdobné karafy – záleží na budoucím účelu – naskládáme bylinky a zalijeme je olejem. Důležité je, aby bylinky byly v oleji potopené. Můžeme je nakrájet, pak se z nich substance víc a rychleji uvolní, můžeme je i nechat vcelku, potom sice bude celý proces pomalejší, ale výsledek o poznání hezčí na pohled. Postavíme na světlo, můžeme i na osluněné okno, a tam necháme 3 až 4 týdny, během kterých občas protřepeme. Když nám po uplynutí uvedené doby začne olej vonět, buď přecedíme a slijeme, nebo necháme, jak je - s bylinkami či květy na okrasu uvnitř. Uložíme do chladu a temna.


Důležité
Aby se olej s bylinkami nezačal kazit, musíme dbát na to, aby do něj vkládané rostliny nebyly mokré a aby v něm byly zcela ponořené.
Bylinkový olej necháváme zrát v teple na světle, skladujeme v chladu a temnu.

Co s hotovými oleji

Chutnat vám budou především saláty s přidaným bylinkovým olejem. Můžete jím také překvapit své hosty, když jim naservírujete nakrájenou francouzskou bagetku a do mističek různé oleje, ve kterých si budou pečivo namáčet.

Rada pro pěstitele bylinek

Bylinky při sběru stříhejte odshora. Zejména začínající pěstitelé dělají tu chybu, že lístečky uštipují od kořínků – rostlina však dole neobrazí, naopak má tendenci se táhnout za sluníčkem, takže nahoře zastřižená bylinka obrazí a vytvoří keříček.

Bylinkový olej necháváme zrát v teple na světle, skladujeme v chladu a temnu
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.