Křehký makový koláč
Než se pustíme do dnešního receptu, pojďme si připomenout, jak je právě mák, který je hlavní ingrediencí, pro naše tělo užitečný.
Je bohatým zdrojem řady minerálních látek. Za pozornost stojí především obsah vápníku. Zřejmě nenajdeme potravinu, která by byla na vápník bohatší, než je mák. Z minerálních látek je vysoké zastoupení manganu, hořčíku a fosforu.
Z vitaminů se mák pyšní vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Zajímavý je i obsah vitaminů skupiny B.
Na těsto budete potřebovat:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 20 g mletého cukru
- 1 žloutek
- špetku soli
Na náplň si připravte:
- 200 g mletého máku
- 150 g cukru krupice
- 2 dl vody
- citrónovou kúru
- mletou skořici
Postup:
- Suroviny na těsto smícháme.
- Větší polovinu vtlačíme do formy na koláč, zbytek těsta rozválíme a vykrojíme ozdobné tvary, které na závěr budeme klást na náplň – například srdíčka nebo kytky.
- Suroviny na náplň povaříme, necháme vychladnout a natřeme na koláč.
- Poklademe ozdoby z těsta a pečeme dorůžova v troubě vyhřáté na 190 stupňů.
Související
-
Borůvkový koláč
Před tím, než se pustíte do dnešního receptu z Apetýtu, musíte si zajít do lesa, případně na trh.
-
Rybízový koláč zdobený sněhem
Ve čtvrtečním koutku vaření s Apetýtem vám nabídneme sladké potěšení, letní koláč s poetickým názvem sněhem zdobený koláč rybízový.
-
Tvarohové šišky s malinovou omáčkou
V letním vysílání receptů Apetýtu nesmí chybět sladké mlsání, které si zpříjemníte malinami. Pojďte si připravit tvarohové šišky s malinovou omáčkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.