Krev je i v 21. století nenahraditelná tekutina

19. červen 2015

Právě probíhající akce v rámci našeho dlouhodobého projektu „Daruj krev s Českým rozhlasem“ se blíží k závěru, skončí už v pondělí 22. června. O den dřív, v neděli, pořádáme na Staroměstském náměstí v Praze koncert pro všechny dárce a podporovatele dárcovství krve. Od 20 hodin tam vystoupí kapela Jelen a Michal Hrůza.

Dárců krve ubývá, změňme to

„Daruj krev s Českým rozhlasem“ je projekt, jehož cílem je pomoci zvrátit neblahý trend posledních let, kterým je úbytek dárců krve. Ten pozorují také na transfúzním oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Tady by ale vzhledem ke zdravotnickému vybavení regionu trvale potřebovali zhruba o 2 až 3 tisíce dárců víc, než jich evidují.

Plzni chybí rezerva dárců

Současný plzeňský registr dárců krve zahrnuje něco přes 11 tisíc dárců. Část z toho by měla tvořit rezervu, např. pro případ hromadného neštěstí spojeného s náhlou potřebou velkého množství krve. To se v Plzni nedaří naplnit, všichni dárci jsou v předepsaných intervalech vyzýváni, aby se dostavili k odběru.

Transfúzi byste mohli potřebovat i vy

Už se vám osobně nebo někomu z vašich blízkých stalo, že jste potřebovali krevní transfúzi? K dopravní nehodě, úrazu, může dojít snadno. Umíte si představit, že byste transfúzi nedostali, protože lidé prostě přestali dávat krev? Tak daleko to, doufejme, nikdy nedojde. Ale mohlo by, pokud všichni budeme spoléhat na to, že přísun krve do nemocnic zajistí „ti druzí“.

Darovaná krev je přitom nutná nejenom při záchraně zraněných lidí nebo při plánovaných operacích. Neobejdou se bez ní mj. ani lidé na umělé ledvině nebo s chronickým onemocněním krve. Z krve se také vyrábějí některé léky.

Krev je nenahraditelná

„Lidskou krev se zatím nepodařilo ničím nahradit, je zapotřebí, aby se získala tak, jak se získává, to znamená odběrem od zdravých lidí,“ zdůrazňuje primářka transfúzního oddělení plzeňské Fakultní nemocnice Jarmila Hrubá. Tzv. bezkrevní medicína a šetření krví podle ní mají své opodstatnění, pokud ale stav pacienta vyžaduje podání krve, jsou možnosti bezkrevní medicíny omezené a snaha vyhnout se tomu ho může ohrozit na životě.

Rozhodli jste se pro darování krve?

Na transfúzním oddělení Fakultní nemocnice Plzeň se nemusíte předem objednávat, a to ani jako prvodárce. Telefon do evidence dárců pro případné dotazy je 377 402 818. Léto bývá rizikovým obdobím, krve může být nedostatek, protože dárci odjíždějí na dovolenou a krevní zásoby po celé prázdniny nevydrží, takže na transfúzních stanicích budete vítáni. Plzeňské transfúzní oddělení má pro dárce otevřeno každý všední den od 6:30 do 12:00, ve středu do 17:30, a každou první sobotu v měsíci od 8:00 do 12:00 hod. Krev můžete darovat také v Klatovech, Rokycanech, Karlových Varech, Chebu a Sokolově.

Kdo se může stát dárcem krve? Co znemožňuje darovat krev? Jak a proč právě tak návštěva na transfúzní stanici probíhá? To i další informace týkající se dárcovství krve si můžete poslechnout ze záznamu pořadů Poradíme vám a Co vás zajímá.

Spustit audio